Hlavní obsah

Trumpovo zraněné ucho se hojí podle očekávání

Washington

Bývalý lékař Donalda Trumpa Ronny Jackson uvedl, že exprezident se zotavuje podle očekávání ze střelného poranění ucha, které utrpěl minulý týden. Upozornil ale na občasné krvácení a řekl, že Trump možná bude potřebovat vyšetření sluchu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Callaghan O'hare, Reuters

Donald Trump

Článek

Kulka vypálená útočníkem na Trumpově mítinku s voliči 13. července v Pensylvánii byla „méně než čtvrt palce od vstupu do jeho hlavy“, než zasáhla horní část Trumpova pravého ucha, řekl Jackson, republikánský kongresman z Texasu, který působil jako lékař někdejších prezidentů Trumpa a Baracka Obamy.

Pět dní poté, co jen o vlásek unikl atentátu, Trump ve čtvrtek přijal prezidentskou nominaci Republikánské strany pro volby 5. listopadu.

Jackson, který poskytl veřejnosti zřejmě první lékařský popis Trumpova střelného poranění, v dopise zveřejněném na sociálních sítích uvedl, že „stopa kulky vytvořila dva (centimetry) širokou ránu, která sahala až na chrupavčitý povrch ucha“.

Trump a Zelenskyj si spolu telefonovali

Amerika

„Zpočátku došlo k výraznému krvácení a následně ke zřetelnému otoku celého horního ucha. Otok od té doby ustoupil a rána začíná granulovat a řádně se hojit,“ napsal.

Jackson uvedl, že od střelby zajišťoval každodenní hodnocení a ošetřování Trumpova zranění. Uvedl, že nebylo nutné šití, ale poznamenal, že vzhledem k „vysoce vaskulární povaze ucha stále dochází k občasnému krvácení, které vyžaduje ponechání obvazu“.

„Podle potřeby mu budou provedena další vyšetření, včetně komplexního vyšetření sluchu,“ dodal.

Trump ve čtvrtek na republikánském sjezdu v Milwaukee vzrušeným posluchačům vyprávěl o pokusu o atentát a řekl, že tam stojí pouze „z milosti všemohoucího Boha“.

„Slyšel jsem hlasitý svištivý zvuk a cítil jsem, že mě něco opravdu, ale opravdu silně udeřilo do pravého ucha,“ řekl Trump, přičemž jeho ucho stále zakrýval obvaz. „Říkal jsem si: ‚Páni, co to bylo? To může být jedině kulka,‘“ dodal.

Od Bidena se odvrací i Obama

Volby USA

Související články

Výběr článků

Načítám