Hlavní obsah

Trumpovi hrozí další atentát, tvrdí mluvčí jeho kampaně

Americká rozvědka v úterý informovala bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa o dalších konkrétních hrozbách, že na něj bude spáchán atentát, tentokrát ze strany Íránu. S odvoláním na mluvčího Trumpovy předvolební kampaně Stevena Cheunga o tom napsal server The New York Times (NYT).

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Americké tajné služby údajně už začátkem léta zachytily íránskou hrozbu pokusu o atentát; oficiální činitelé ale zdůraznili, že tato hrozba nebyla spojená s červencovou střelbou na předvolebním shromáždění, při němž Trump utrpěl poranění ucha.

Mluvčí úřadu ředitelky amerických zpravodajských služeb (DNI) sice potvrdila, že informační schůzka s Trumpem se konala, odmítla ale poskytnout jakékoli podrobnosti.

Tajné služby podle Trumpova mluvčího zjistily, že íránské hrozby v posledních několika měsících zesílily. Trump sám později na svém webu Truth Social uvedl, že Írán jeho život ohrožuje „velkými hrozbami“, a dodal, že íránské kroky nebyly úspěšné, „ale zkusí to znovu“, napsala agentura Reuters.

Zatčený po pokusu o atentát na Trumpa psal o útoku měsíce dopředu

Volby USA

Cílem hackerů je Trump i Biden

Tento měsíc byl zatčen muž, který se ukrýval se zbraní u Trumpova golfového hřiště na Floridě. Prokuratura ho obvinila z pokusu o atentát; neexistují ale žádné důkazy, které by naznačovaly, že dotyčný má vazby na Írán.

Íránští hackeři, kteří se snažili ovlivnit letošní americké prezidentské volby, pronikli podle NYT do Trumpovy kampaně a pak v létě poslali výňatky z ukradených dokumentů lidem spojeným s kampaní Joea Bidena. Pokusili se proniknout i do Bidenovy kampaně, a to ještě předtím, než ho v kandidatuře vystřídala viceprezidentka Kamala Harrisová.

Írán se také zapojil do ambiciózní snahy šířit dezinformace o volbách. Podle oficiálních činitelů se zdá, že je cílem této snahy podkopat Trumpovu kampaň. Teherán se nicméně zaměřuje i na Bidena a Harrisovou, což naznačuje širší cíl zasít neshody a zdiskreditovat americkou demokracii, napsal The New York Times.

Do dezinformačních kampaní s cílem ovlivnit americké volby se zapojily také Rusko a Čína. Americké špionážní agentury podle médií vyhodnotily, že Rusko dává přednost Trumpovi, protože ho vnímá jako skeptického vůči americké podpoře Ukrajiny. Američtí představitelé tento měsíc oznámili rozsáhlé úsilí o potlačení ruských snah o ovlivnění předvolební kampaně.

Prezidentské volby v USA se konají 5. listopadu.

Trump nehodlá znovu kandidovat, pokud v listopadu prohraje

Volby USA
Související témata:

Výběr článků

Načítám