Hlavní obsah

Trumpa nazýval Hitlerem. Kandidátem na viceprezidenta USA je kritik české zbrojovky

Původně byl velkým kritikem exprezidenta Donalda Trumpa, veřejně ho nazval idiotem a za zavřenými dveřmi americkým Hitlerem. Od 15. týdne těhotenství chce zakázat potraty a taky by utnul veškerou pomoc Ukrajině, protože podle něho nemá šanci vrátit zemi k hranicím z roku 1991. Zkraje ledna navíc uvedl, že považuje za bezpečnostní riziko schválený prodej části americké společnosti Vista Outdoor české zbrojovce CSG. Takový je 39letý republikánský kandidát na viceprezidenta a současný senátor J. D. Vance, kterého si Trump v noci na úterý vybral jako číslo dvě do listopadových amerických prezidentských voleb.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Republikánský kandidát na viceprezidenta senátor J. D. Vance na sjezdu Republikánské strany

Článek

Trump si Vance vybral v americkém Milwaukee na sjezdu Republikánské strany. Na první pohled se ovšem může jednat o zvláštní volbu.

Když se Trump stal dominantní politickou postavou, Vance byl jeho tvrdým odpůrcem. Soukromě napsal svému bývalého spolubydlícímu z právnické fakulty, že by Trump mohl být novým Hitlerem.

„Pořád přemýšlím nad tím, jestli je Trump cynický kretén jako (bývalý prezident Richard) Nixon, který nebyl tak špatný a mohl být dokonce užitečný, nebo je to americký Hitler,“ napsal někdy v roce 2016 Vance, jehož cituje agentura Reuters. Tento výrok se na veřejnosti poprvé objevil v roce 2022, mluvčí Vance jej ani nijak nepopíral, uvedl však, že „již nepředstavuje Vanceovy postoje“.

Soudkyně zamítla obžalobu Trumpa v kauze tajných dokumentů. První krok ke sjednocení USA, libuje si exprezident

Volby USA

V únoru 2016, tedy zhruba devět měsíců před zvolením Trumpa, pak napsal v článku pro USA Today, že „Trumpovy skutečné politické návrhy se pohybují od nemorálních až po absurdní“, připomněl magazín Time.

Kniha o domovském regionu

Vance se však do povědomí lidí nedostal díky politice, nýbrž díky knize Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis (velmi volně přeloženo: Elegie prosťáčků: Kronika rodiny a kultury během krizí), kterou vydal v roce 2016 poté, co sloužil u amerických mariňáků a vystudoval práva na Yaleově univerzitě. V této knize se zabývá socioekonomickými problémy, s nimiž se potýká jeho rodný region Rust Belt nacházející se ve státě Ohio. Snažil se v ní vysvětlit, proč je Trump tak populární mezi chudými bílými Američany.

Foto: Profimedia.cz

J. D. Vance a Donald Trump

Když Trump na sociální síti Truth Social oznámil, že Vance bude kandidovat na viceprezidenta, zmínil právě i tuto knihu. „Stala se bestsellerem a byla zfilmovaná. Oslavuje tvrdě pracující americké muže a ženy,“ uvedl Trump. Jako bestseller ji v letech 2016 a 2017 označil deník The New York Times se slovy, že se jednalo o knihu, která „pomohla pochopit Trumpovo vítězství“ v tehdejších amerických prezidentských volbách.

Jiní ji zase kritizovali, například ekonom William Easterly uvedl, že se jedná o „nedbalou analýzu skupiny lidí: pobřežních elit, Američanů, muslimů, přistěhovalců a lidí bez vysokoškolského vzdělání, která se stala klišé. A to zabíjí naši politiku“.

Vance byl kritikem Trumpa až do roku 2021, uvedla agentura Reuters. Už v roce 2020 ale jeho postoje indikovaly postupnou změnu kabátu. Po prezidentských volbách téhož roku totiž uvedl, že kdyby byl viceprezidentem, volby by neposvětil a některým státům by doporučil, aby se v nich volby konaly znovu, píše americká televize CBS News.

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelen

Amerika

Americké prezidentské volby v roce 2020 vyhrál Joe Biden, Donald Trump se ale s prohrou nikdy nesmířil a volby označil za zfalšované. 6. ledna 2021 následně proběhl útok na Kapitol, který obsadili Trumpovi příznivci. Trump přitom k útoku své fanoušky vybízel, za což je souzen kvůli možné velezradě.

Změna postoje

Několik osob obeznámených se situací podle agentury Reuters uvedlo, že se Vanceův osobní vztah k Trumpovi pozitivně vyvinul až během republikánských prezidentských primárek na začátku letošního roku. Vance ovšem Trumpa jako kandidáta podpořil už v roce 2023, tedy mnohem dříve než někteří další uchazeči o viceprezidentský post.

Demokraté a dokonce i někteří republikáni však pochybují o úmyslech Vance a pokládají si otázku, zda není spíše velkým oportunistou než mužem, který souzní s Trumpovými názory. Například ale republikánský senátor John Barrasso ze státu Wyoming, jehož Vance označil za svého mentora, agentuře Reuters uvedl, že Vance změnil svůj názor na Trumpa, protože „viděl jeho úspěchy, které Trump jako prezident zemi přinesl“.

Na střechu za střelcem vylezl policista. Palba na Trumpa začala až pak

Volby USA

Vance s Trumpem v únoru 2023 společně navštívili vesnici East Palestine ve státě Ohio, a to krátce poté, co na místě vykolejil vlak s toxickými substancemi. Biden tehdy toto dělnické město nenavštívil, což Vance označil jako „zradu střední Ameriky“. Biden do města nakonec dorazil, ale až v únoru 2024.

Bruselský list Politico uvedl, že právě od února 2023 se Vance pravidelně objevoval v Trumpově telefonním seznamu a stal se z něj zarytý obhájce bývalého prezidenta.

Učme se od Orbána

Kromě svého protiukrajinského a protrumpovského postoje zaujal Vance v květnu i proorbánovský postoj, když prohlásil, že se Spojené státy mají od Maďarska co učit v rámci zacházení s univerzitami. Maďarský premiér Viktor Orbán totiž univerzity udělal de facto státem řízené, což Vance pochválil s tím, že by Orbánův krok mohl být vzorem pro odstranění toho, co považuje za levicovou zaujatost na amerických univerzitách, píše CBS News.

K Orbánovi má pozitivní vztah i Trump, maďarský premiér dorazil do jeho sídla Mar-a-Lago na Floridě opakovaně. Stalo se tak například letos v březnu, ale také teprve před pár dny, když Orbán za Trumpem zavítal v rámci své „mírové mise“, během které navštívil také Kyjev, Kreml a Peking.

Například Organizace pro lidská práva Human Rights Watch pak jejich vztah označila za „příjemný“ a uvedla, že by měl vyvolat poplach mezi všemi Američany, kteří si přejí zdravou a inkluzivní Ameriku.

Pozdní potraty jsou špatné

Vance v roce 2022 uvedl, že by podpořil celostátní zákaz potratů po 15. týdnu těhotenství. Zároveň ale naznačil, že se mu líbí i názor Trumpa, který tuto otázku chce nechat přímo na státech a dát možnost rozhodnutí jim.

Iowa zakázala potraty už po šesti týdnech těhotenství

Amerika

„Jsem pro právo na život (pro-life). Chci zachránit co nejvíce dětí,“ prohlásil v pořadu Face the Nation televize CBS News. „Myslím si, že je naprosto rozumné říct, že by až na rozumné výjimky k pozdním potratům nemělo docházet. Ale myslím si, že Trumpův přístup se snaží vyřešit velmi těžkou otázku a skutečně dát Američanům možnost, aby o ní rozhodli sami,“ dodal.

Znají ho i v Česku

V Česku Vance upoutal větší pozornost letos v lednu, když v otevřeném dopise americké ministryni financí Janet Yellenové požadoval pozastavení schváleného prodeje části americké společnosti Vista Outdoor české zbrojovce Czechoslovak Group (CSG).

„CSG má za sebou dlouhou a znepokojivou historii, která by měla vyvolat obavy o národní bezpečnost, a to zejména kvůli údajným vazbám na nejbližší okolí ruského prezidenta Vladimira Putina,“ napsal tehdy americký senátor.

CSG, která na Ukrajinu dodává munici, v reakci na to jakékoliv nynější vazby na Rusko odmítla. Vance to však nepřesvědčilo. Česká zbrojovka se poté v červenci dohodla na zvýšení kupní ceny na 2,1 miliardy dolarů (téměř 49 miliard korun) z dřívějších dvou miliard dolarů.

Názory na Ukrajinu

S Trumpem se ohledně Ukrajiny názorově sešel už v roce 2020, kdy se postavil proti pomoci Kyjevu, což ho tehdy dostalo do rozporu s ostatními republikány v tehdejším klání.

Letos v dubnu Vance navíc prohlásil, že Ukrajina podle něho nemá dostatek mužů a palebné síly, aby se mohla bránit Rusku, a že Spojené státy nemají takové výrobní kapacity, které by mohly Ukrajině pomoci tento handicap smazat.

Vance navíc prohlásil, že se domnívá, že Ukrajina a její západní spojenci se musí vzdát cíle vrátit se k hranicím z roku 1991, čímž tak nepřímo připustil, že by mělo dojít k appeasementu, tedy k ústupku území výměnou za mír, který opakovaně navrhoval i Donald Trump.

Proč Vance?

Podle magazínu Time si Trump Vance vybral kvůli jeho životnímu příběhu, kdy Vance vyrostl v „náročném“ prostředí, což mu dává skutečný vztah k bílým voličům z dělnické třídy, kteří jsou naprostým základem Trumpovy voličské základny. Dalším důvodem je Vanceova „vzpoura“ proti elitám, v jejichž kruzích, například na Yalově univerzitě, se kdysi sám objevoval, což je i jedním z témat jeho knihy.

Na Trumpa měl navíc Vance udělat dojem v nedávných televizních vystoupeních, v nichž vyzdvihoval jeho charisma a schopnost dělat rychlá rozhodnutí a reakce. Trump mu podle magazínu Time navíc často volá, aby probral politickou strategii. „Někdy si nechá poradit, jindy mé rady neposlouchá,“ uvedl Vance loni na jaře. „Někdy dává rady zase on mně,“ dodal.

Agentura Reuters s odkazem na dva zdroje obeznámené se situací uvedla, že Vance v zákulisí pomáhal přesvědčovat bohaté dárce, aby Trumpovi otevřeli své peněženky a zafinancovali jeho kampaň v rámci fundraisingu. Vance například v červenci pomáhal zorganizovat benefiční akci v sanfranciské oblasti Bay Area, kterou pořádali podnikatel David Sacks a venture kapitalista Chamath Palihapitiya.

Pro Vance se navíc jedná o životní šanci. Pokud by totiž byl Trump znovuzvolen v listopadových volbách, mohl by se následně stát předním kandidátem na amerického prezidenta v roce 2028.

Trump byl potvrzen kandidátem republikánů, vybral si viceprezidenta

Amerika

Výběr článků

Načítám