Hlavní obsah

Trump si ze svého zadržení udělal byznys. Za dva dny vybral skoro 160 milionů korun

Bývalý americký prezident Donald Trump vybral na příspěvcích od čtvrtečního večera, kdy byl formálně zatčen v americkém státě Georgia, na svoji kampaň 7,1 milionu dolarů (asi 159 milionů korun). Informuje o tom list Politico, který uvedl, že se na této částce výrazně podílely upomínkové předměty s Trumpovou fotografií z věznice.

Foto: Profimedia.cz

Vězeňská fotografie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa

Článek

Podle údajů, které exprezidentův volební štáb poskytl serveru Politico, vybral Trump jen v pátek 4,18 milionu dolarů (asi 93 milionů korun), což je dosud nejvyšší částka, která se bývalému americkému prezidentovi podařila vybrat za jediný den.

Jeho kampaň získala prostředky díky zboží, které prodává prostřednictvím svého internetového obchodu. Poté, co byl Trump vzat do vazby, totiž začal prodávat trička, plakáty nebo samolepky na nárazníky s Trumpovou zamračenou vězeňskou fotografií.

Předměty nesou slogan „Never surrender“, což v překladu znamená „Nikdy se nevzdávej“. Jejich cena začíná na 12 dolarech (asi 268 korun) za samolepky na nárazník a končí 34 dolary (asi 760 korun) za tričko.

Trump přitom výběr prostředků na kampaň podnítil i svým prvním příspěvkem na sociální síti X (dříve známé jako Twitter) po více než dvou letech, v němž své příznivce přesměroval na své webové stránky.

Na úvodní stránce webu je umístěna jeho fotografie a příznivci jsou vyzváni k tomu, aby „přispěli na vystěhování křiváka Joea Bidena z Bílého domu a ZACHRÁNILI AMERIKU během této temné kapitoly v dějinách našeho (amerického) národa“.

Zadržení Donalda Trumpa

Trump se vydal úřadům v Georgii ve čtvrtek večer (pátek brzy ráno SELČ). Ve věznici v okrese Fulton ale strávil pouze několik desítek minut, pak byl propuštěn na kauci, která byla stanovena na 200 tisíc dolarů (asi 4,5 milionu korun). Byl při tom vyfocen, byly mu odebrány otisky prstů a byl zaevidován do registrů vězení.

Americký prezident dlouhodobě všechna svoje obvinění odmítá a tvrdí, že jsou politicky motivovaná. Podle něj totiž mají zabránit tomu, aby mohl vést svoji prezidentskou kampaň k volbám, které proběhnou 5. listopadu 2024.

Trump se vydal úřadům ve státě Georgia, foto z věznice umístil na sociální síť

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám