Hlavní obsah

Trump po rozsudku: Naše země šla do háje

Donald Trump se na rozdíl od svého právnického týmu nerozpakoval okomentovat čtvrteční verdikt poroty, která ho shledala vinným v případě utajování plateb pornoherečce Stormy Daniels. Bývalý americký prezident označil celý proces za zmanipulovaný. Ke kritice se přidali i další republikáni.

Donald Trump při odchodu ze soudu pozdravil své příznivceVideo: Reuters

Článek

„Budeme dál bojovat, budeme bojovat do konce a vyhrajeme, protože naše země šla do háje,“ uvedl bezprostředně po vynesení rozsudku Trump. „Už tu nemáme tu samou zemi, jsme rozdělený svinčík,“ dodal.

Trump trvá na své nevině a z celé kauzy obvinil svého rivala, současného prezidenta Joea Bidena. „Tohle udělala Bidenova administrativa, aby poškodila svého oponenta, svého politického oponenta,“ uvedl Trump.

Se svou reakcí na rozsudek soudu přispěchal i předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, který čtvrtek označil za „ostudný den americké historie“.

Soud s Trumpem: Vinen, rozhodla porota

Amerika

Celý proces pak označil za „čistě politické cvičení, nikoliv právnické“ s tím, že byl americký právní systém použit jako nástroj politického boje. „Američané toto vidí jako boj proti právu a vědí, že je to špatné a nebezpečné. Prezident Trump se proti tomuto absurdnímu rozsudku odvolá a vyhraje,“ uvedl Johnson ve svém prohlášení.

Foto: Steven Hirsch, Reuters

Donald Trump krátce po vynesení verdiktu v případu plateb pro Stormy Daniels. Soud ho shledal vinným

Joe Biden reagoval na rozsudek tak, že nikdo není nadřazen nad zákony. Zároveň dodal, že jediná cesta, jak Trumpa porazit, jsou volby. „Stále existuje pouze jedna cesta, jak zabránit Donaldu Trumpovi dostat se do Oválné pracovny: u volebních uren. Odsouzen nebo ne, Trump se stane kandidátem republikánů,“ stojí v prohlášení Bidenova volebního štábu.

Tím nenarážel pouze na etickou pružnost svých rivalů, ale i na fakt, že odsouzení v tomto případě nezabrání Trumpovi se o post prezidenta ucházet. Podle americké ústavy totiž musí americký prezident splňovat tyto tři kritéria: narodit se jako americký občan, musí mu být nejméně 35 let a musí pobývat na území USA nejméně 14 let.

Trumpa právní kauzy nezastaví, volby rozhodnou menšiny, míní americký expert

Volby USA
Související témata:

Výběr článků

Načítám