Hlavní obsah

Trump a Zelenskyj si spolu telefonovali

Bývalý americký prezident Donald Trump mluvil po telefonu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Na sociálních sítích to v noci na sobotu potvrdili oba politici. Plánují společnou schůzku.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Hovořil jsem s Donaldem Trumpem, abych mu poblahopřál k republikánské nominaci a odsoudil šokující pokus o atentát v Pensylvánii. Popřál jsem mu sílu a naprostou bezpečnost v budoucnosti,“ napsal ukrajinský prezident na síti X.

„Zmínil jsem důležitou nadstranickou, oboukomorovou americkou pomoc na ochranu svobody a nezávislého národa,“ uvedl dále Zelenskyj. Pro obranu Ukrajiny je právě vojenská pomoc z USA životně důležitá, což ukázal její letošní výpadek, kdy ji v Kongresu blokovali republikáni. „Ukrajina bude vždy vděčná Spojeným státům za jejich pomoc v posilování našich schopností čelit ruskému teroru. Rusko útočí na naše města a vesnice každý den,“ dodal Zelenskyj.

Zmínil, že se oba domluvili na osobním setkání, kde proberou kroky potřebné k trvalému míru.

Rozhovor na své sociální síti Truth potvrdil i Donald Trump, v současné době favorit podzimních prezidentských voleb v USA. Označil ho „za velmi dobrý“. „Oceňuji prezidenta Zelenského, že se se mnou spojil, protože já jako příští prezident Spojených států přinesu světu mír a ukončím válku, která stála tolik životů a zničila bezpočet nevinných rodin. Obě strany se budou moci spolu sejít a domluví dohodu, která ukončí násilí a vydláždí cestu k prosperitě,“ napsal Trump.

Anketa

Podaří se Donaldu Trumpovi rychle ukončit válku na Ukrajině?
Ano
37,4 %
Ne
62,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10496 čtenářů.

Dříve opakovaně prohlásil, že v případě svého vítězství v listopadových volbách rychle ukončí válku na Ukrajině.

Kiyv Independent podotkl, že je to jejich první rozhovor od roku 2019, kdy ho Trump požádal, aby vyšetřoval na Ukrajině aktivity Bidenovy rodiny, což nakonec vedlo k vyvolání procesu impeachmentu. Trump tehdy pozastavil americkou vojenskou pomoc Ukrajině.

Trump přijal republikánskou nominaci do voleb

Volby USA

Atentátník byl policii podezřelý už asi hodinu před střelbou na Trumpa, pak ho ztratila z dohledu

Volby USA

Výběr článků

Načítám