Hlavní obsah

Tropická bouře Debby se řítí k Floridě. Tam už dorazí jako hurikán

Na Floridu se řítí tropická bouře Debby. Předtím, než tam dorazí, by v neděli v noci měla přerůst v hurikán. Uvedlo to americké Národní hurikánové centrum (NHC). Letošní atlantická hurikánová sezona by měla být rekordní s celkem 25 očekávanými, pojmenovanými bouřemi a čtyřmi až sedmi silnými hurikány.

Foto: Reuters

Pobřeží Floridy se připravuje na úder hurikánu.

Článek

Guvernér Floridy Ron DeSantis v přípravě na úder bouře Debby povolal tři tisíce členů Národní gardy a ve většině měst a okresů ve státě vyhlásil pohotovostní stav. V okresech Pasco Hernando a Citrus byly nařízeny také evakuace, informuje agentura Reuters.

Debby se zformovala v sobotu večer. Kolem nedělní osmé hodiny ranní (14:00 SELČ) se nacházela přibližně 370 kilometrů jihozápadně od Tampy a k pevnině se přibližovala rychlostí 20 kilometrů za hodinu. Její poryvy větru už v tu chvíli ovšem dosahovaly rychlosti 95 kilometrů v hodině, na základě čehož NHC předpovědělo, že na Floridu dorazí už jako hurikán. K tomu by mělo dojít v pondělí ráno.

Předpokládá se, že se Debby následně prožene přes sever Floridy a jih státu Georgia směrem k Charlestonu v Jižní Karolíně. Hladina oceánu by se za bouře měla zvednout asi o dva metry a v některých oblastech se očekává až 38 centimetrů srážek, případně víc, pokud bouřka zpomalí. „Toto je životu nebezpečná situace,“ píše se o bouři v oficiálním prohlášení NHC.

Debby by se měla stát druhým atlantickým hurikánem tohoto roku po hurikánu Beryl, který zpustošil Karibik a poloostrov Yucatán, než zeslábl a dorazil na pobřeží Texasu. Trajektorií Debby připomíná spíš hurikán Ian, jenž před dvěma lety na Floridě zabil 103 lidí a způsobil miliardové škody.

USA oznámily zrušení vyjednaného trestu pro strůjce útoků z 11. září

Zahraniční

Výběr článků

Načítám