Hlavní obsah

Tóru z moravských Hranic střeží v Palm Beach jako poklad

Palmami lemovanou slunečnou ulicí nedaleko mořské pláže, hotelů a rezidencí floridských milionářů se rozléhá štěbetání poletujících papoušků. Opravdu to nevypadá, že by tohle místo mohlo mít něco společného s moravským městem Hranice, které se vzdušnou čarou nachází zhruba 8300 kilometrů odtud. A přece tomu tak je. Tóru, která se odtamtud klikatými cestami dostala až do Palm Beach, opatrují v místní synagoze jako vzácný poklad. Ve stejné ulici v židovském Chrámu Emanu-el navíc uchovávají ještě jednu tóru z Česka, jejíž přesný původ se zatím nepodařilo identifikovat.

Foto: Martin Dohnal, Novinky

Tóra z moravských Hranic je v synagoze v Palm Beach uchovávána v obalu připomínajícím oběti holokaustu.

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Vážíme si této tóry, protože nám připomíná Židy v Česku, z nichž mnozí zemřeli kvůli svému původu. Pamatovat si naši historii a poučit se z ní je pro nás velmi důležité. A vědomí, že jsme tohle v minulosti překonali, nám dává sílu a jistotu, že překážky překonáme i v budoucnu,“ říká rabín Moshe Schenier, který je v Palm Beach velmi vlivnou postavou. Samotná synagoga s vitrážovými okny a pseudogotickými oblouky je směsicí vlivů z židovských svatostánků v Evropě, jednou z inspirací byla i Staronová synagoga v Praze, jejíž fotografie je ve zdejším vestibulu vystavena.

Hranická tóra je po většinu roku pečlivě uschovaná v modlitebně pod rabínovou kanceláří. „Vystavujeme ji jen při významných příležitostech a důležitých svátcích, jako je Jom kipur nebo Simchat Tóra. Nemůžeme z ní ale předčítat při modlitbách, protože je poškozená a pro takové použití není košer,“ vysvětluje Scheiner.

Zmíněnou tóru získal pro synagogu v roce 2008 rabín Bernard Shoter. „Objevili ji tu uskladněnou v jednom zařízení s asistovaným bydlením pro seniory,“ popisuje Scheiner překvapivý nález na Floridě.

Foto: Martin Dohnal, Novinky

Tóra z moravských Hranic v synagoze v Palm Beach

Pohnutá cesta zmíněné tóry začíná v moravských Hranicích, kde se židovská obec udržela od první poloviny 17. století až do počátku 70. let 20. století, přičemž v dobách největšího rozmachu v roce 1853 čítala 802 členů, zhruba 13 procent tehdejší populace města.

Ve stínu Mar-a-Lago. Trump má s městem Palm Beach komplikované vztahy

Volby USA

Většina obyvatel židovského původu byla z Hranic vystěhována v červnu 1942, kdy museli nastoupit do transportů do koncentračních táborů. Artefakty z tamní zdecimované židovské obce putovaly, podobně jako statisíce dalších z území tehdejšího protektorátu, do Prahy. Tam se v Pinkasově synagoze ocitly ve veřejnosti nepřístupných sbírkách takzvaného Židovského ústředního muzea.

Foto: Martin Dohnal, Novinky

Rabín Moshe Scheiner s uschovanými tórami v synagoze v Palm Beach

Po válce se v Hranicích ještě setkalo 26 přeživších občanů židovského původu, ale tóra už se do města nevrátila. Spolu s množstvím dalších židovských písemností zůstala uskladněná v bývalé synagoze v pražské Michli, kde zůstala až do počátku šedesátých let. Tehdy komunistický režim v Československu dospěl k rozhodnutí, že uskladněné židovské cennosti zpeněží prodejem na Západ. Jako prostředník posloužil americký obchodník s uměním Eric Estorick, který v roce 1964 domluvil prodej 1564 nabízených svitků do Westminsterské synagogy v Londýně.

Foto: Chrám Emanu-el v Palm Beach, Bez zdroje

Výstava zachráněných svitků z Česka v Palm Beach

Tamní nadace tóry katalogizovala a později je nabídla židovským obcím po celém světě, které dnes mají svitky pocházející z Česka „trvale zapůjčené“ jako připomínku tragické historie, která nesmí být zapomenuta. Interaktivní mapa na webu nadace ukazuje, že nyní jsou rozmístěné v židovských komunitách od Kanady až po Austrálii.

Množství svitků směřovalo právě do Spojených států - jen v okolí Palm Beach jich mají vlastně dohromady šest. Kromě zmíněné hranické tóry (evidenční číslo v Synagoze Palm Beach) je tu blíže neidentifikovaná tóra z konce 19. století v nedalekém Chrámu Emanu-el. I tu vystavují jen výjimečně. „Vzhledem k tomu, že již není košer pro běžné používání, vynášíme ji na Kol nidre (v předvečer svátku Jom kipur - pozn. red.), kdy vynášíme všechny naše svitky tóry, a na Den památky obětí holokaustu,“ říká tamní rabín Michael Resnick.

Foto: Chrám Emanu-el v Palm Beach, Bez zdroje

Zachráněná tóra z Česka v židovském Chrámu Emanu-el v Palm Beach

V židovském Chrámu Izrael v přilehlém městě West Palm Beach je pak ještě tóra pocházející z východočeského Žamberku. Další tři jsou v nedalekém městě Palm Beach Gardens - pocházejí z Vlašimi a Turnova, přesný původ třetí z nich zjištěn není.

Největší množství zachráněných svitků z Česka se ale loni v Palm Beach sešlo v Chrámu Emanu-el, když tu uspořádali jejich výstavu. „Měli jsme tu asi 20 tór, které jsme nashromáždili z celé jižní Floridy. Sešlo se tu asi 120 lidí,“ vzpomíná Resnick.

Přeživší útoků ze 7. října ve floridském Disneylandu

V komunitě okolo Synagogy Palm Beach stále velmi silně rezonují útoky palestinských teroristů, kteří 7. října 2023 povraždili na jihu Izraele na 1200 lidí. „Právě teď tu máme čtyři rodiny z kibucu Be'ri, který byl tehdy také napaden. Ty děti strávily v krytu 18 hodin, zatímco teroristé okolo zabíjeli lidi. Strašlivé. Vzali jsme je tu na výlet do Disneylandu, aby alespoň na chvíli přišly na jiné myšlenky,“ říká rabín Moshe Scheiner.

Mezi řáděním nacistů, které v jeho synagoze připomíná zachráněná tóra z Hranic, a útoky palestinských teroristů nevidí rozdíl. „Hamás je zlo. Je to jako nacismus. A jako jsme zničili nacismus, musíme zničit i Hamás,“ říká Scheiner, který od říjnových útoků Izrael sám dvakrát navštívil.

Americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, který Izrael vybízel, aby se vyvaroval útoku na palestinské město Rafáh, rabín Scheiner ve veřejném videovzkazu kladl sugestivní otázku, zda by Spojené státy byly v podobné situaci samy takto zdrženlivé. „Je to jako uhasit osmdesát procent požáru. Je to nesmyslné. Buď uhasíte celý požár, nebo nedosáhnete ničeho,“ vysvětluje Scheiner svůj postoj. Bidenova administrativa vybídla Izrael ke zdrženlivosti kvůli množství obětí, které si odvetná operace v Pásmu Gazy vyžádala. Neověřitelné údaje palestinských úřadů pod kontrolou Hamásu mluví o více než 34 tisících mrtvých, nerozlišuje však civilisty a bojovníky. Izrael dává odpovědnost za civilní oběti Hamásu, který je používá jako živé štíty.

Výběr článků

Načítám