Hlavní obsah

Telefonáty s Putinem po odchodu z funkce? Neřeknu, ale bylo by to chytré, vzkázal Trump

Někdejší americký prezident a současný republikánský kandidát na hlavu státu Donald Trump nehodlá prozradit, zda po odchodu z Bílého domu v roce 2021 hovořil s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Trump v rozhovoru s agenturou Bloomberg News prohlásil, že se k tomu nebude vyjadřovat, ale poznamenal, že pokud by s Putinem mluvil, byl by to chytrý krok. Kreml už tvrzení o rozhovorech Putina a exprezidenta Trumpa odmítl.

Trump nehodlá říci, zda po odchodu z Bílého domu mluvil s PutinemVideo: Reuters

Článek

O tom, že Trump s Putinem po opuštění prezidentské funkce hovořil sedmkrát, píše ve své nové knize americký novinář Bob Woodward, který se v 70. letech spolupodílel na odhalení aféry Watergate.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat, ale řeknu vám, že kdyby ano, byla by to chytrá věc,“ odpověděl nyní Trump na otázku, zda s Putinem hovořil. „Pokud se s někým přátelím, pokud mám k lidem vztah, je to dobrá věc, ne špatná, když jde o zemi. Má 2000 jaderných zbraní a my také. Čína jich má méně, ale do pěti let nás dožene. Pokud mám vztah, nemluvím o tom,“ řekl.

Harrisová se bez účasti Ukrajiny s Putinem nesejde

Amerika
Foto: AP

Vladimir Putin a Donald Trump na archivním snímku

Na následnou poznámku agentury, že to vyznívá, jako by s Putinem hovořil, Trump zopakoval, že o tom mluvit nebude. „Neřeknu to, ale mohu vám říct, že Rusko nikdy nemělo prezidenta, kterého by tolik uznávali,“ dodal o Putinovi, který invazí na Ukrajinu v únoru 2022 rozpoutal největší ozbrojený konflikt v Evropě od konce druhé světové války.

„Pokud jde o hovory, je to lež,“ řekl už počátkem října agentuře Reuters mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Neproběhly žádné hovory a nebyly žádné telefonáty poté, co Trump přestal být prezidentem,“ dodal. Připustil ale, že Trump ještě jako prezident na vrcholu pandemie nemoci covid-19 poslal Putinovi k osobnímu použití tehdy nedostatkové testy.

Totéž přitom tvrdí i Woodward. „Poslal mu jich balík. Je to jako krmit děti sousedů, když vlastní děti hladovějí,“ poznamenal v nové knize War (Válka).

Kauza Watergate, kterou Woodward rozkryl společně s kolegou Carlem Bernsteinem, vedla v 70. letech až k pádu prezidenta Richarda Nixona.

Trump je v podstatě ruský operativec, říká bývalý vrcholný představitel FBI

Volby USA

Výběr článků

Načítám