Hlavní obsah

Střelec na Trumpa se zajímal o atentát na slovenského premiéra Fica

Střelec Matthew Thomas Crooks, který se pokusil na předvolebním mítinku zavraždit bývalého prezidenta Donalda Trumpa, hledal na internetu informace související s elektrárnami, masovými střelbami a pokusem o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. V pondělí to uvedli představitelé FBI.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Postřelený kandidát na úřad prezidenta USA Donald Trump

Článek

Nové informace zveřejnili agenti FBI s odkazem na zprávy, které získali při prověřování dat ze střelcova mobilního telefonu, notebooků a dalších digitálních zařízení, jež používal.

„Chceme zjistit, co si vyhledával, jaké informace chtěl získat,“ řekl Kevin Rojek, šéf pittsburské pobočky FBI, která vede vyšetřování. „Je to standardní postup, který děláme při jakémkoliv jiném případu,“ řekl.

Crooksův motiv střelby zatím stále není jasný, napsal deník The Washington Post s odvoláním na FBI. Nenašly se ani důkazy, které by s útokem spojovaly další osoby. Agenti uvedli, že plánují pokračovat v prohledávání střelcových telefonů a jeho herních účtů a účtů na sociálních sítích, aby identifikovali možný motiv nebo jakýkoli náznak, že by měl komplice. FBI uvedla, že Crooks používal některé šifrované komunikační účty.

Bylo to selhání desetiletí, kaje se šéfka Tajné služby USA kvůli atentátu na Trumpa

Amerika

Agenti provedli více než 450 výslechů, včetně výslechů Crooksových rodičů, kteří s agenty spolupracují, a nezdá se, že by věděli o záměru svého syna. „Domníváme se, že podezřelý vynaložil značné úsilí, aby své aktivity utajil,“ řekl Rojek.

Trumpa se 13. července pokusil zastřelit útočník, když současný republikánský kandidát do nadcházejících prezidentských voleb hovořil k příznivcům na mítinku v pensylvánském Butleru. Exprezident utrpěl jen mírné zranění ucha, střelec ale zabil jednoho z účastníků akce a další zranil.

Slovenský premiér Robert Fico byl těžce zraněn letos 15. května během výjezdního zasedání slovenské vlády ve městě Handlová. Střílel na něj jednasedmdesátiletý Juraj Cintula; vystřelil celkem pětkrát z pistole ČZ 75, kterou vlastnil legálně od roku 1992. Byl zadržen okamžitě po atentátu.

Šéf FBI: Je otázka, zda Trumpa trefila kulka, nebo střepina

Volby USA

Související články

Výběr článků

Načítám