Hlavní obsah

Střelec na Trumpa: Dvacetiletý republikán z Pensylvánie

Bethel Park/Butler
Aktualizováno

Federální vyšetřovatelé předběžně identifikovali muže, který v sobotu na předvolebním mítinku střílel na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Bylo mu dvacet let a pocházel z Pensylvánie, uvedla televizní stanice Sky News. Střelce krátce po atentátu zabily ozbrojené složky.

Odstřelovač tajné služby zabil atentátníka okamžitě poté, co vystřelil na TrumpaVideo: Reuters

Článek

V prohlášení podle Sky News federální vyšetřovatelé uvedli: „FBI identifikovala Thomase Matthewa Crookse (20) z Bethel Parku v Pensylvánii jako subjekt zapojený do pokusu o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa dne 13. července v Butleru v Pensylvánii.“

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelenVideo: Reuters

Trump byl postřelen, utrpěl poranění horní části pravého ucha. Jednoho návštěvníka mítinku v pensylvánském městě Butler pachatel zastřelil, dva další jsou těžce zraněni. „Střelec byl okamžitě neutralizován tajnou službou,“ řekl šéf komunikace FBI Anthony Guglielmi.

Foto: Reuters

Podezřelý ze střelby na Trumpa zneškodněn nedaleko místa činu

Zvláštní agent FBI Kevin Rojek novinářům řekl, že pachatel u sebe neměl žádný průkaz totožnosti, vyšetřovatelé se ji pokoušeli zjistit pomocí biometrických údajů.

V záznamech voličů v Pensylvánii byl uveden Thomas Matthew Crooks se stejnou adresou a datem narození jako registrovaný republikán, uvádí americká partnerská síť Sky NBC News.

Crooks podle médií pochází z města Bethel Park v jižní části Pittsburghu, město Butler, kde se konal Trumpův mítink, je asi hodinu jízdy severně od Pittsburghu.

Daily Mail uvedl, že Crooks nemá podle záznamů veřejného soudu v Pensylvánii žádnou kriminální minulost. Podle všeho ukončil střední školu v Bethel Parku v roce 2022, ve stejném roce obdržel „hvězdnou cenu“ ve výši 500 dolarů od neziskové organizace National Math and Science Initiative v Dallasu.

Na sociálních sítích se šíří záběry Crookse ve chvíli, kdy zahájil palbu a o několik sekund později byl zabit. Zachycen byl také sniper ve chvíli, kdy jeho život ukončil.

Milovník zbraní?

NBC News uvedla, že podle fotografie mrtvého střelce na střeše, jde o osobu, která má na sobě triko propagující jeden z nejpopulárnějších kanálů YouTube věnovaných střelným zbraním.

Fotografie ukazuje osobu ležící na střeše a krvácející z hlavy, obklopenou strážci zákona. Má na sobě šedé tričko s americkou vlajkou na rukávu s částečně zakrytým tiskacím písmem.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Policejní odstřelovači opětují palbu poté, co zazněly výstřely

„Vzhled a nápisy na triku odpovídají vzhledu trik, která jsou stále v prodeji na webových stránkách YouTube kanálu Demolition Ranch zaměřeném na střelné zbraně,“ uvedla NBC News. Fotku poté na sociálních sítích sdíleli zakladatelé tohoto kanálu s popiskem „Co to sakra, je?“.

Demolition Ranch má na YouTube více než 11 milionů odběratelů. „Kanál často zveřejňuje videa o různých typech střelných zbraní. Je součástí velké sítě kanálů YouTube věnovaných oslavám a testování zbraní,“ napsala NBC News s tím, že kanál na žádost o komentář nereagoval.

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelen

Amerika

Výběr článků

Načítám