Hlavní obsah

Střelec, který povraždil deset lidí v supermarketu v Coloradu, dostal doživotí

K doživotí ve vězení bez možnosti předčasného propuštění byl v americkém státě Colorado odsouzen 25letý muž, který v březnu 2021 v supermarketu ve městě Boulder zastřelil deset lidí. Syrský rodák Ahmad Al Aliwi Alissa se nepřiznal a jeho obhájci trvali na tom, že trpí duševní chorobou.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Ahmad Al Aliwi Alissa u soudu na archivním snímku

Článek

Porota však tohoto muže shledala vinným v deseti případech vraždy prvního stupně, desítek pokusů o vraždu a různých trestných činů týkajících se zbraní.

Coloradský guvernér Jared Polis uvedl, že si je vědom, že „tento rozsudek neutiší bolest, kterou mnozí z nás cítí, ani nevrátí ty, kdo byli zabiti“. Doufá však, že přinese „určitý klid“.

Vraha z Colorada tížily psychické potíže

Amerika

Nikdy přitom nepanovaly pochybnosti o tom, že střelcem byl Alissa, podotkla agentura Reuters. Případ se týkal jeho psychického stavu v době spáchání činu. Aby byl prohlášen za nesvéprávného, muselo by se ukázat, že nebyl schopen rozlišit dobré jednání od špatného.

V březnu 2021 legálně koupenou pistolí zastřelil dva lidi na parkovišti před supermarketem a dalších osm v obchodu. Mezi oběťmi byl i zasahující policista. Jedna ze svědkyň vypověděla, že Alissa si během střelby pochvaloval, jaká je to zábava.

Psychologové a psychiatři, kteří během procesu vypovídali, se shodli na tom, že Alissa trpí schizofrenií a je psychicky nemocný. To však neznamená, že by byl z právního hlediska nesvéprávný.

Mezi 10 oběťmi střelby v Boulderu je policista i prodavač, který zachraňoval ostatní

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám