Hlavní obsah

Střelba na Trumpa je největším selháním tajné služby za posledních více než 40 let

Střelba na Donalda Trumpa je zřejmě největší krizí americké tajné služby od roku 1981, kdy tehdejšího prezidenta Ronalda Reagana postřelil John Hinckley Jr. při odchodu z washingtonského hotelu Hilton, připomíná deník The Wall Street Journal. Zákonodárci nejen z tábora republikánů, ale i demokratů volají po prošetření bezpečnostního zásahu a prezident Joe Biden nařídil ředitelce tajné služby Kimberly Cheatleové „přezkoumat všechna bezpečnostní opatření“, uvedla televize CNN.

Amatérské záběry z eskortování postřeleného Donalda Trumpa v PensylvániiVideo: Reuters

Článek

Předseda sněmovního výboru pro vnitřní bezpečnost, republikánský poslanec Mark Green už v neděli v telefonickém rozhovoru s Cheatleovou žádal o prošetření toho, co vedlo k bezpečnostnímu selhání na předvolebním shromáždění v Pensylvánii. „Green žádá ředitelku o dodání spousty dokumentů,“ uvedl zdroj obeznámený se situací.

Útok na Trumpa vyšetřuje FBI jako možný domácí terorismus. Otázkou bezpečnostního selhání se však bude zabývat ministerstvo vnitřní bezpečnosti a tajná služba, stejně jako Kongres, uvádí CNN.

Atentát na Trumpa vyšetřuje FBI jako možný domácí terorismus

Amerika

Vše se bude zřejmě točit kolem toho, jak byly zabezpečeny budovy poblíž místa shromáždění. Před konáním akcí agenti běžně navštěvují blízké podniky a budovy a spolupracují s místními bezpečnostními orgány na monitorování a zabezpečení oblasti mimo bezpečnostní perimetr, popisují bývalí agenti deníku The Wall Street Journal.

„Neexistuje žádná omluva pro to, že tajná služba není schopna poskytnout dostatečné zdroje k pokrytí otevřené střechy 100 metrů od místa shromáždění,“ řekl Bill Pickle, bývalý zástupce ředitele tajné služby.

Bude se zjišťovat, jak tajná služba komunikovala s místními bezpečnostními úřady a jaké technologie používala, včetně dronů, k identifikaci hrozeb. Tajná služba bude pravděpodobně také čelit otázkám ohledně toho, jak moc se spoléhala na podporu místních bezpečnostních složek – a zda se dalo hodiny nebo minuty před střelbou tušit, že hrozí nebezpečí.

Myslím, že máma v nebi dávala na tátu pozor, prohlásila Ivanka Trumpová

Amerika

V sobotu byly na Trumpově mítinku nasazeny čtyři týmy odstřelovačů – dva z tajné služby a dva z místních bezpečnostních složek –, uvedl mluvčí tajné služby.

Robert Pugar, obyvatel okresu Allegheny a policista mimo službu, který se zúčastnil shromáždění, byl zaskočen tím, že se někdo dostal na střechu asi 130 metrů od místa shromáždění. „Se všemi špičkovými bezpečnostními technologiemi, které jsou dnes k dispozici, jak se někdo může dostat na vzdálenost 130 metrů, aniž by byl rozpoznán?“ ptá se a pokračuje: „Nemohli jsme zaparkovat ani kilometr od místa shromáždění. Tak jak se někdo dostane na úplně první budovu k pódiu, na střechu?“

Jeden ze svědků řekl BBC, že viděl ozbrojeného muže plazícího se po střeše budovy a upozornil na něj policii. „Říkám si: ‚Proč Trump stále mluví, proč ho nestáhli z pódia?‘ … A pak si uvědomíte, že zaznělo pět výstřelů,“ řekl svědek.

Osamělý a šikanovaný, řekli o atentátníkovi jeho spolužáci

Amerika

Ben Macer byl u plotu, když uviděl, jak se „ten chlap pohybuje ze střechy na střechu“. „Řekl jsem policistovi, že je na střeše,“ uvedlo jeho výpověď rádio KDKA. „Když jsem se otočil, abych se vrátil tam, kde jsem byl, ozvaly se výstřely a pak už to byl jen chaos a všichni jsme utíkali pryč a bylo to,“ dodal.

Svědci také uvedli, že před střelbou viděli osobu odpovídající popisu údajného střelce, která nesla pušku mimo bezpečnostní kordon shromáždění.

Trumpův volební tým oznámil konání akce v Butleru 3. července, tedy deset dnů předem.

Republikán Mike Waltz uvedl, že ministerstvo vnitřní bezpečnosti zamítlo žádosti o posílení ochrany tajnou službou, což mluvčí tajné služby Anthony Guglielmi označil za naprosto nepravdivé. „Ve skutečnosti jsme přidali ochranné zdroje a technologie kvůli zvýšenému tempu v předvolební kampani,“ dodal Guglielmi.

Přežil jsem díky štěstí nebo boží pomoci, prohlásil Trump

Amerika

Výběr článků

Načítám