Hlavní obsah

Soud v USA odmítl mexickou žalobu na výrobce zbraní včetně české firmy Colt

Soud v Bostonu ve středu odmítl žalobu podanou Mexikem na některé výrobce palných zbraní ve Spojených státech. Píše to agentura Reuters. Mezi žalovanými firmami byla také společnost Colt’s Manufacturing Company z české skupiny Colt CZ. Mexiko po výrobcích pistolí a dalších zbraní požadovalo odškodnění ve výši deseti miliard dolarů (231 miliard korun).

Foto: Jorge Dan Lopez , Reuters

Zbraně zabavené mexickým drogovým kartelům. Ilustrační foto

Článek

Mexiko podalo žalobu v roce 2021. Mexická vláda tvrdí, že zbrojovky svým počínáním umožňují pašování zbraní do Mexika, kam každoročně z USA nelegálně putuje ze zahraničí na půl milionu pistolí a dalších palných zbraní. Ty pak ve své činnosti využívají drogové kartely a další zločinecké skupiny. Podle úřadů se drtivá většina zbraní do Mexika, které již mnoho let čelí silné vlně násilí, dostává právě ze Spojených států.

Soud žalobu na šestici výrobců zbraní odmítl kvůli sporné otázce působnosti. Žádná ze zbrojovek totiž nemá své hlavní sídlo či těžiště svých podnikatelských aktivit ve státě Massachusetts. Soud také odmítl argumentaci zástupců mexické vlády, že některé ze zbraní prodaných v tomto státě jsou pak pravděpodobně pašovány do Mexika. Soud tak vyhověl žádosti firem, aby žalobu zamítl. Ty tvrdily, že se nepodařilo prokázat, že jsou to jejich aktivity ve státě Massachusetts, které přispívají k negativním jevům, na které si Mexiko stěžuje.

Soud v Bostonu již jednou mexickou žalobu odmítl. Poukazoval tehdy, že výrobce zbraní před podobnými žalobami chrání zákon známý pod zkratkou PLCAA. To ale odmítl odvolací soud, který letos v lednu soudu nižší instance nařídil, aby se žalobou znovu zabýval.

V Texasu zadrželi dva mexické narkobarony

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám