Hlavní obsah

Seniorku zabil medvěd baribal, zjistila kalifornská policie po půlročním vyšetřování

Když 8. listopadu loňského roku policisté objevili tělo jednasedmdesátileté Patrice Millerové, bylo zjevné, že se dostala do spárů medvědovi. Měli však za to, že se medvěd k tělu dostal až po seniorčině smrti. Až pitva a testy DNA ukázaly, že ve skutečnosti byla obětí nejmenšího medvěda Severní Ameriky.

Foto: ČTK/AP

Medvěd baribal (ilustrační foto)

Článek

Podle předběžných závěrů měla sice Millerová zemřít ještě předtím, než se medvěd dostal do jejího domu, ale zvíře bylo i tak polapeno a utraceno, uvádí BBC.

Byly mu také odebrány vzorky DNA, jejichž analýzou se potvrdilo, že seniorku zabil. Šerif okresu Sierra County Mike Fisher uvedl, že ženě se osudnou stala rána na krku, ale není jasné, zda ji způsobily medvědovy drápy nebo zuby.

Útoky medvěda na člověka jsou podle kalifornských strážců přírody neobvyklé, ale když medvědi začnou domy a tábořiště vnímat jako snadný zdroj potravy, „ztrácejí svůj přirozený strach z lidí“. Millerová, jež žila v horském městečku Downieville, měla s medvědy problémy dlouhodobě.

Podle místních úřadů si za ně ovšem do značné míry mohla sama, protože na verandě krmila kočky a na pozemku měla poházené odpadky, čímž medvědy přilákala. Podle její dcery seniorka již v minulosti zabránila jednomu z medvědů ve vstupu do jejího domu.

Podle statistik žije v Kalifornii 35 tisíc medvědů baribalů. Dospělí samci váží přibližně 181 kg, zatímco váha samic se pohybuje mezi 45 a 136 kg. Jde o nejmenšího a nejrozšířenějšího medvěda Severní Ameriky. Úmrtí Millerové je vůbec prvním zaznamenaným případem smrtícího útoku tohoto druhu na člověka v dějinách státu Kalifornie.

Omámený medvěd padal šest metrů ze stromu do plachty

Koktejl

Výběr článků

Načítám