Hlavní obsah

Rusko má stále síly, které se do války na Ukrajině ještě nezapojily, varoval americký generál

Rusko utrpělo na Ukrajině značné ztráty, ale pořád má „nebezpečné bojové síly“, které zůstaly válkou téměř nedotčeny. Tvrdí to vrchní velitel sil NATO v Evropě, americký generál Christopher Cavoli, podle nějž by Západ měl brát tuto skutečnost vážně.

Foto: Profimedia.cz

Vrchní velitel sil NATO v Evropě Christopher Cavoli

Článek

„Na ruskou armádu, kterou vidíme operovat na Ukrajině, a na rány, které tam dostává, je nutné pohlížet v kontextu celé její struktury,“ prohlásil Cavoli podle serveru Business Insider.

Moskva podle něj stále disponuje silami, kterých se válka na Ukrajině „sotva dotkla“. Konkrétně jde o letectvo dlouhého dosahu, strategické raketové síly, ponorky a také většinu taktického letectva, která zatím nebyla do konfliktu zapojena, upozornil generál.

„Takže navzdory značným ztrátám v pozemních silách má zbytek ruské vojenské struktury stále obrovský potenciál – jak konvenční, tak jaderný. To je třeba mít na paměti,“ varoval Cavoli.

Ke ztrátám ruských pozemních sil podotkl, že jsou „značné“, ale že Moskva už podnikla významné kroky k jejich obnově. „Vojenská pozemní síla Ruska na Ukrajině je dnes výrazně větší než ta, která tam byla na začátku války, takže ruská armáda se během tohoto období ve skutečnosti rozrostla,“ řekl dále Cavoli.

Severokorejci jdou za pár dní do bitev. Reagujte, vyzval spojence Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Uvedl také, že i když má Rusko určité problémy s kvalitou vojenského vybavení a některé prostředky nemusí být nejnovější, disponuje plánem na přestavbu pozemních sil a jejich rozmístění podél hranic se zeměmi NATO. „Je to plán, který už zveřejnili a o němž mluvili. Musíme to brát vážně,“ varoval generál.

Západní zpravodajské služby podle citovaného serveru odhadují, že od začátku války na Ukrajině už bylo zabito nebo zraněno více než 600 tisíc ruských vojáků a že tento trend bude pokračovat.

Nedávno Cavoli vyjádřil názor, že bez ohledu na výsledek války na Ukrajině bude ruská armáda silnější než nyní. Řekl to v rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel.

„Na konci války na Ukrajině, bez ohledu na to, jak dopadne, bude ruská armáda silnější než dnes,“ varoval Cavoli s tím, že půjde o „nebezpečného protivníka“ NATO.

Ruské ozbrojené síly by podle něj nikdo neměl podceňovat. „Ruská armáda se učí, zlepšuje se a aplikuje své zkušenosti z války,“ dodal generál.

Putin se mě na nic neptal, řekl Lukašenko o okolnostech ruského útoku na Ukrajinu z Běloruska

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám