Hlavní obsah

Zemřel jako superhrdina, řekla dcera o oběti střelby na Trumpově mítinku

Muž zastřelený při sobotním pokusu o atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa je 50letý šéf dobrovolných hasičů jménem Corey Comperatore, který během palby vlastním tělem chránil svou rodinu. „Zemřel jako skutečný superhrdina,“ napsala jeho dcera Allyson, která Trumpův mítink v pensylvánském městě Butler navštívila spolu s rodiči a svou sestrou. I sousedé, kteří se s ním rozcházeli v politických názorech, na něj vzpomínají jako na skvělého člověka.

Foto: Profimedia.cz

Corey Comperatore na archivním snímku

Článek

„Shodil mou matku a mě na zem… chránil mé tělo před kulkou, která šla naším směrem,“ napsala Comperatoreho dcera na Facebooku. Svého otce popsala jako „toho nejlepšího tátu, jakého si dívka mohla přát“. „To, čeho byly mé drahé dívky svědky, je neodpustitelné,“ dodala její matka Helen Comperatoreová. Internetovou sbírku na podporu zasažené rodiny zatím lidé přes portál GoFundMe podpořili částkou zhruba 840 tisíc dolarů (více než 19,5 milionu Kč).

Corey Comperatore, který byl povoláním projektový inženýr ve firmě vyrábějící plasty, žil v obci Sarver zhruba 19 kilometrů od městečka Butler, kde se konal Trumpův mítink. Na průčelí hasičské zbrojnice, kde se jako dobrovolník angažoval, nyní vlaje černá vlajka na půl žerdi.

Osamělý a šikanovaný, řekli o atentátníkovi jeho spolužáci

Amerika

„Byl to dobrý člověk,“ řekl Comperatoreho soused Matt Achilles webu Pittsburgh Tribune-Review. „Možná jsme se neshodli v politických názorech, ale to mu nezabránilo v tom, aby byl dobrým přítelem a sousedem,“ dodal. „Když jsem byl v nemocnici, daroval nám peníze a vždy přišel na náš bazarový prodej na dvorku. A vždycky zamával na pozdrav, když jsem projížděl kolem jeho domu,“ dodal Achilles.

Také Paul Hayden, který s Comperatorem sousedil dvacet let, ho popsal jako „pohodového chlapa“. „Věděl, že jsem fanouškem Bidena. A já věděl, že byl fanouškem Trumpa,“ řekl Hayden stanici NBC News. „Ale nerozdělovalo nás to. Pořád jsme si říkali ‚ahoj‘ a pořád jsme si povídali. Někteří lidé to berou moc extrémně,“ dodal.

Během mítinku ve městě Butler padlo šest až osm výstřelů, jedna kulka zasáhla část ucha amerického republikánského exprezidenta Donalda Trumpa, který letos znovu kandiduje do Bílého domu. Další dva postřelení, 57letý David Dutch a 74letý James Copenhaver, byli v neděli ve stabilizovaném stavu. Atentátník, identifikovaný jako 20letý Thomas Matthew Crooks, byl Trumpovou ochrankou na místě zastřelen. Možný motiv jeho útoku je stále předmětem vyšetřování.

Střelba na Trumpa je největším selháním tajné služby za posledních více než 40 let

Amerika

Výběr článků

Načítám