Hlavní obsah

Ramsteinská schůzka se kvůli zrušení Bidenovy účasti konat nebude

Schůzka kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny na americké základně Ramstein se neuskuteční, protože americký prezident Joe Biden zrušil návštěvu v Německu. Ve středu o tom informovalo tiskové oddělení amerického letectva na základně. Zrušení schůzky, které se měl zúčastnit i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj či český prezident Petr Pavel, potvrdil také mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden měl ve čtvrtek přiletět na státní návštěvu Německa, po setkáních s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a kancléřem Olafem Scholzem se měl v sobotu zúčastnit schůzky více než dvaceti hlav států a vlád na letecké základně u Ramsteinu na západě Německa. V neděli měl odletět na návštěvu Angoly.

V úterý ale Bílý dům oznámil, že cestu ruší, protože bude místo toho dohlížet na přípravy na úder hurikánu Milton a následné krizové operace.

Kancléř Scholz už v úterý vyjádřil politování nad zrušením návštěvy, zároveň ale řekl, že plně chápe, že se Biden rozhodl vzhledem k situaci na Floridě zůstat doma. Podle kancléře by ramsteinská schůzka byla bývala „velmi důležitá“, ale podle něj se uskuteční, jen bude o něco později.

Biden kvůli hurikánu Milton ruší návštěvu Německa

Amerika

Podle mluvčího německé vlády se vzhledem ke zrušení návštěvy amerického prezidenta v Německu ruší kromě ramsteinské schůzky také na sobotu plánované jednání, kterého se měli zúčastnit Biden, Scholz, francouzský prezident Emmanuel Macron a britský premiér Keir Starmer.

Ani americké letectvo, ani mluvčí německé vlády neuvedli náhradní termín pro setkání na základně Ramstein. Podle médií se chystal ukrajinský prezident Zelenskyj na jednání představit plán na vítězství nad Ruskem, jehož agresi se už více než dva a půl roku Ukrajina brání.

Na ramsteinskou schůzku se chystal také český prezident Petr Pavel. Mluvčí Hradu Vojtěch Šeliga už ve středu dopoledne sdělil, že byla odložena, a prezident tedy do Německa nevyrazí.

Putinovy červené linie nic neznamenají, dodejte rakety, přemlouvá Zelenskyj spojence v Ramsteinu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám