Hlavní obsah

Putin udělil občanství „prvnímu politickému uprchlíkovi z USA“

Ruský prezident Vladimir Putin udělil občanství „prvnímu politickému uprchlíkovi z USA“, informovala agentura TASS. Jde o Johna Anthonyho Roblese, který žije v Rusku od 90. let minulého století. Podle listu Večerňaja Moskva pracoval jako učitel a novinář.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin v jednom z přijímacích salonů v Kremlu (říjen 2024)

Článek

Osmapadesátiletý Robles emigroval do Ruska ze Spojených států v roce 1996, uvedla agentura TASS. Sám sebe nazývá „domorodým Američanem“, Večerňaja Moskva o něm psala jako o Indiánovi.

Bývalý učitel o sobě vypověděl, že v dobách, kdy ještě žil v USA, „aktivně vystupoval proti americkému imperialismu, projevoval zájem o komunistické ideje i Rusko, a nakonec se rozhodl emigrovat“.

Svou roli v tom sehrála také jistá Galina, s níž si Robles dopisoval a zamiloval se do ní, uvedl list. Když se však i s dětmi přestěhoval do Ruska, svou lásku nenašel, doplnil.

Slovák obdivoval Putina a emigroval do Ruska. Tam ho zavřeli a obdiv ho přešel

Evropa
Foto: Sociální síť Vkontaktě

John Anthony Robles na vlastním snímku ze sociální sítě

John Anthony ale na Rusko nezanevřel a stal se tam „platným členem“ společnosti. To se podle agentury TASS projevilo mimo jiné i tím, že po zahájení „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá svůj vpád na Ukrajinu, začal pomáhat s „humanitárními dodávkami do pohraničních oblastí“.

Občanství pro Roblese je součástí programu pro cizince, kteří „souzní s tradičními ruskými duchovními a morálními hodnotami“ a žádají o ochranu v Rusku. Odstartoval ho v polovině srpna prezident Putin, který tehdy podepsal výnos, jenž lidem odmítajícím „destruktivní neoliberální ideologické“ postoje vlastní země mimo jiné pomáhá s přesídlením do Ruska.

Putin nabízí občanství cizincům, kteří bojují za Rusko. Aspoň rok

Válka na Ukrajině

„Svezl“ se s nimi mimo jiné také kapitán fotbalového Zenitu Sankt-Petěrburg, Brazilec Douglas Santos. U něj je ale motivací nejspíš snaha, aby dále hrál v Rusku.

Putin také vydal dekret, který umožňuje cizincům bojujícím ve „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině za Rusko získat pro sebe a své rodiny ruské občanství. Stačí, aby proti Ukrajině pod smlouvou podepsanou s ruskou armádou bojovali po dobu nejméně jednoho roku. Podle údajů z konce června bylo do bojů na Ukrajině nasazeno kolem 10 000 migrantů, kteří dříve získali ruské občanství, uvedla Večerňaja Moskva.

O azyl v Rusku požádalo 400 lidí, co „nesdílejí hodnoty svých zemí“

Evropa

Výběr článků

Načítám