Hlavní obsah

Putin mu maže med kolem pusy. Trumpův bývalý poradce odhalil zákulisí jeho úřadování

Bývalý poradce amerického exprezidenta Donalda Trumpa Herbert Raymond McMaster v úterý vydal knihu, v níž odhaluje zákulisí Trumpova úřadování a jeho naivní představy, že se může stát přítelem ruského diktátora Vladimira Putina. McMaster ho varoval, že ho šéf Kremlu pouze využívá a maže mu med kolem pusy pomocí lichotivých slov, ale Trump mu nevěřil a nakonec ho z funkce kvůli neshodám odvolal. K úryvku z knihy se ještě před jejím vydáním dostal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Profimedia.cz

Exprezident Donald Trump a ruský vůdce Vladimir Putin

Článek

Kniha At War with Ourselves: My Tour of Duty in the Trump White House (volně přeložitelná jako Ve válce sami se sebou: Moje služba v Trumpově Bílém domě) vyšla v úterý 27. srpna. Věnuje se období od února 2017 do dubna 2018, kdy McMaster působil jako Trumpův poradce v Bílém domě.

McMaster v knize uvedl, že všechny diskuze ohledně Putina byly s Trumpem velmi obtížné. „Stejně jako jeho předchůdci George W. Bush a Barack Obama si byl Trump přehnaně jistý svou schopností zlepšit vztahy s diktátorem v Kremlu,“ stojí v úryvku knihy publikovaném americkým deníkem.

„Trump, samozvaný ‚expert na dohody‘, věřil, že si dokáže vybudovat osobní vztah s Putinem. Trumpova tendence být reflexivně protichůdný pouze přidala na jeho odhodlání. Skutečnost, že většina expertů na zahraniční politiku ve Washingtonu obhajovala tvrdý přístup ke Kremlu, prezidenta (Trumpa) pouze přivedla k opačnému přístupu,“ píše dále exporadce.

Kennedy to vzdal, ve volbách podpoří Trumpa

Volby USA

Hezké řečičky

Jak ale McMaster vysvětlil, Putin Trumpa pouze využíval a mazal mu med kolem pusy přesně těmi řečmi, které Trumpovi pohladily jeho ego.

„Nemilosrdný bývalý agent KGB Putin lichotkami působil na Trumpovo ego a  nejistoty. Putin popsal Trumpa jako ‚bezpochyby úžasného a talentovaného člověka‘ a Trump vůči takovému přístupu odhalil svou zranitelnost, svou náklonnost k silným mužům a svou víru, že jedině on může navázat dobré vztahy s Putinem,“ píše v knize.

V ní i citoval Trumpova slova, proč mu Putinovy komplimenty tak moc lichotily. „Vždycky je to velká čest, být takto pěkně pochválen mužem, kterého v jeho zemi tak moc respektují,“ uvedl tehdy bývalý šéf Bílého domu.

Když Putin „vyhrál“ další prezidentské volby v roce 2018 a již počtvrté se stal ruským prezidentem, Trump mu chtěl zavolat a poblahopřát mu k vítězství. To mu McMaster nedoporučil.

„Vysvětlil jsem mu, že Putinovo vítězství bylo zmanipulované díky tomu, že Kreml kontroluje média, potlačuje opozici, diskvalifikuje populární opoziční kandidáty, jako je Alexej Navalnyj, a omezuje volební pozorovatele,“ uvedl v knize s tím, že to Trumpa nijak nepřesvědčilo a Putinovi i tak zavolal.

Mám Obamu rád, je to milý gentleman, překvapil Trump

Volby USA

Odchod McMastera

Ohledně Putina se McMaster s Trumpem neshodli, což nakonec exprezidenta vedlo k tomu, že poradce propustil.

„Volám vám, abych vám oznámil, že jsem se rozhodl pro Johna,“ řekl v telefonátu Trump s tím, že jako poradce bude nově působit John Bolton. Ten byl shodou okolností k Trumpovi podle mnohých ještě kritičtější a Trumpovo volební období také v pozici poradce nedokončil.

Exprezident v telefonátu poděkoval McMasterovi za jeho službu. „Odvedl jste skvělou práci, generále. Souhlasil jsem s vámi v 90 procentech případů. V těch zbylých deseti procentech tolik ne,“ sdělil po jeho propuštění Trump.

McMaster mu následně řekl, že si moc váží toho, že mohl sloužit jako jeho poradce pro národní bezpečnost.

„Doufám, že jste věděl, že jsem se vás nikdy nesnažil přimět, abyste se mnou souhlasil. Snažil jsem se vám poskytnout tu nejlepší možnou analýzu a ty nejlepší možné možnosti,“ sdělil.

Herbert Raymond McMaster je 62letý americký generálporučík ve výslužbě, který v Trumpově administrativě sloužil jako poradce pro národní bezpečnost od 20. února 2017 do 9. dubna 2018. Ve funkci ho nahradil zmíněný John Bolton, který v úřadu vydržel od 9. dubna 2018 do 10. září 2019.

McMaster je známý také svým působením ve válce v Zálivu, v Afghánistánu nebo Iráku. Od svého odchodu z Trumpovy administrativy působí na Hooverově institutu na Stanfordově univerzitě v Kalifornii.

Foto: Profimedia.cz

H. R. McMaster

Harrisová přijala nominaci demokratů do amerických prezidentských voleb

Volby USA

Výběr článků

Načítám