Hlavní obsah

Proč se odmlčeli? Máme černou schránku i všechna těla, hlásí úřady po tragické nehodě letadla

Úřady brazilského státu São Paulo potvrdily, že na místě pádu letadla ATR 72-500 objevily těla všech obětí. Bohužel byly v důsledku toho nuceny zvýšit počet obětí z 61 na 62. Letoun aerolinek Voepass směřoval z města Cascavel na jihu státu Paraná do města São Paulo. Zřítil se však krátce před přistáním ve městě Vinhedo.

Následky po pádu letadla ATR v BrazíliiVideo: Reuters

Článek

Aerolinky Voepass původně informovaly o tom, že o život přišlo všech 57 pasažérů a čtyři členové posádky. Nyní však uvedly, že na palubě byl ještě jeden pasažér, čímž celkový počet obětí vzrostl na 62. Všechna těla obětí byla na místě zajištěna a převezena do márnice ve městě São Paulo, kde mají s jejich identifikací pomoci bližní. Úřady v sobotu večer specifikovaly, že jde o 34 mužů a 28 žen. Těla kapitána a kopilota již byla identifikována.

Záběry letounu padajícího ve spirále k zemi v pátek obletěly celý svět. Stroj dopadl přímo do rezidenční zóny a poškodil jeden dům. Jako zázrakem však nikdo na zemi nebyl zraněn, píše BBC.

Rotace ve vzduchu, pak pád a dým. V Brazílii se zřítilo letadlo s 62 lidmi

Amerika

Vzhledem k ničivému požáru, který na místě po pádu stroje vypukl, bude důležitým faktorem určování totožnosti obětí i zasedací pořádek v letadle. Pomoci mají pak třeba i mobilní telefony nalezené u některých obětí, informoval mluvčí hasičů Maycon Cristo.

Úřady se chystají prověřit záznamy z černé skříňky.Video: Reuters

V současné době není jasné, co způsobilo páteční pád stroje značky ATR. Francouzsko-italská firma se již vyjádřila, že bude spolupracovat s úřady na vyšetřování nehody. Podle úřadů se podařilo ze stroje získat záznamy letu, které by snad mohly vnést trochu více světla do této nehody. Poslední signál totiž letadlo vyslalo celých 20 minut před plánovaným přistáním. Znamení nouze podle všeho letoun navzdory opakovaným drastickým propadům nevyslal.

Brazilská agentura pro civilní letectví uvedla, že letoun byl vyroben v roce 2010 a byl v dobrém technickém stavu, byl platně registrován a měl všechny potřebné certifikáty o způsobilosti k letu. Stejně tak i posádka. Zatím se pracuje i s možností, že by za leteckou katastrofou mohla stát námraza.

Jde o nejhorší leteckou nehodu v Brazílii od roku 2007, kdy havaroval při přistání na letišti Congonhas v São Paulu letoun aerolinek TAM Express. O život tehdy přišlo všech 187 osob na palubě a navíc i 12 osob, které pracovaly v letištním skladu, do kterého letadlo v dešti narazilo.

Při tom pádu ve spirále už kontrolu nad letadlem získat nešlo, říká expert. Tragédii v Brazílii mohla způsobit námraza

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám