Hlavní obsah

Hunter Biden nečekaně přiznal vinu u daňových úniků, hrozí mu 17 let

Los Angeles
Aktualizováno

Překvapivý vývoj měl čtvrteční soud se synem amerického prezidenta Hunterem Bidenem v kauze daňových úniků. Biden přiznal vinu ve všech devíti bodech obžaloby. Jeho přiznání přitom nebylo předem domluvené výměnou za nižší trest. Hrozí mu až 17 let vězení a může navíc dostat pokutu až 1,3 milionu dolarů.

Foto: Mariam Zuhaib, ČTK/AP

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena

Článek

CNN uvedla, že rozhodnutí přiznat vinu je překvapivé. Ve spletitém případu čelí Hunter Biden obvinění, že se v letech 2016 až 2019 vyhnul placení daně z příjmu ve výši 1,4 milionu dolarů (asi 31,5 milionu Kč), zatímco vedl nákladný život. Podával nepravdivá daňová přiznání a dopustil se daňových úniků.

Vinu Biden přiznal na základě svého rozhodnutí bez předchozí dohodou se žalobci, a proto jde o jednostranné, tzv. otevřené, přiznání. Je na soudu, zda to přiznání povede k snížení výše trestu. „Všichni jsme byli šokováni jako každý v této soudní síni,“ řekl soudci Marku Scarsimu žalobce Leo Wise. Do té doby zastával tým hájící Bidena zcela opačný přístup, kdy odmítal jakoukoli vinu.

Den plný zvratů

Celé stání mělo velmi divoký vývoj, protože hned na jeho úvodu obhájce Bidena Abbe Lowell uvedl, že Biden chtěl podat tzv. Alfordovo přiznání, ve kterém obžalovaný sice nepřizná vinu, ale uvede, že žaloba má dost důkazů k jeho odsouzení. Biden by se tak mohl vyhnout procesu a přijal by trest vynesený soudem. To je podle agentury Reuters neobvyklý právní manévr, který umožňuje zachovat nevinnost při přijímání dohody o vině a trestu, což může vést ke snížení trestu a urychlení procesu

Žalobci ale nabídku odmítli. „Chci to mít křišťálově čisté, Spojené státy jsou proti Alfordovu přiznání,“ řekl Wise. „Hunter Biden není nevinný. Hunter Biden je vinen. Není mu povoleno se přiznat za takovýchto výjimečných podmínek,“ pokračoval státní zástupce.

Státní zástupci ministerstva spravedlnosti USA obvykle souhlasí s tímto typem přiznání pouze ve výjimečných případech, kdy mají souhlas vysoce postavených úředníků.

Přiznání ve všech bodech obžaloby

Po přestávce Lowell oznámil, že je Biden ochoten přijít s jednostranným, otevřeným přiznáním, protože „už toho bylo dost“. Biden pak pod přísahu řekl, že mu nikdo nedal žádné sliby, aby ho přesvědčil k přiznání, a že ho k tomu nikdo nenutil. Na dotaz soudce Scarsiho, jestli souhlasí s tím, že se dopustil všech trestných činů uvedených v žalobě, Biden odpověděl „ano“.

Bidenův obhájce Abbe Lowell řekl, že Biden „dnes dal svou rodinu na první místo, což byla vážná a láskyplná věc“. Proces by měl dopad na rodinu a zřejmě i na předvolební kampaň demokratů, ze které se jeho otec Joe Biden stáhl kvůli svému zdravotnímu stavu, a kandiduje místo něj viceprezidentka Kamala Harrisová. Verdikt bude vynesen až 16. prosince, tedy po prezidentských volbách

Dlužné daně už zaplatil

Daně, které dlužil Hunter Biden, mezitím zaplatil. Jeho tým stíhání vykresluje jako politicky motivované.

Hunter Biden žádal americkou vládu o pomoc se zajištěním lukrativní zakázky, když byl jeho otec viceprezidentem

Amerika

Kromě toho Biden čelil obžalobě ve státě Delaware kvůli nákupu střelné zbraně v roce 2018. Soudní porota ho v tomto procesu v červnu shledala vinným ve všech třech bodech obžaloby, mimo jiné z toho, že na podzim roku 2018 v dotazníku zatajil užívání drog, aby si mohl pořídit revolver, který posléze nelegálně vlastnil 11 dní.

Obě obžaloby vzešly z několikaletého vyšetřování, které vedl zvláštní zmocněnec ministerstva spravedlnosti David Weiss. Loni v létě se zdálo, že kauza skončí dohodou dvou stran, díky níž by se prezidentův syn výměnou za částečné přiznání viny vyhnul vězení. Dohoda ale u soudu nečekaně ztroskotala.

Porota shledala Bidenova syna vinným v kauze držení zbraní

Amerika

Související články

Výběr článků

Načítám