Hlavní obsah

Při tom pádu ve spirále už kontrolu nad letadlem získat nešlo, říká expert. Tragédii v Brazílii mohla způsobit námraza

Páteční pád letounu v Brazílii, při němž zahynuli všichni lidé na palubě, mohla způsobit námraza. S odkazem na experty a místní média to uvádí agentura AP. Úřady příčinu zatím nepotvrdily, na místě pádu stroje nadále probíhá vyšetřování. 

V Brazílii se zřítilo letadlo. Na palubě bylo 61 lidí, nikdo nepřežilVideo: Viral Press, Reuters

Článek

Letadlo společnosti Voepass Linhas Aéreas se zřítilo ve státu São Paulo, nejnovější zprávy uvádějí, že se na palubě nacházelo 61 lidí, z toho 57 pasažérů a čtyři členové posádky. Prvotní bilance mluvila o 62 obětech. Záchranářům se v sobotu podařilo vyprostit první těla, informuje AP.

Úřady příčinu pádu zatím nepotvrdily, meteorologové ale informovali, že se v regionu Vinhedo, kde se stroj zřítil, tvořila námraza. Ta také mohla nehodu způsobit, uvedla místní média s odkazem na odborníky.

Brazilský expert na letectví Lito Sousa poukázal na to, že samotné meteorologické podmínky ale nemusejí k objasnění havárie stačit. „Analyzovat pád letadla jen za pomoci fotek může vést k chybnému rozuzlení,“ řekl Sousa AP. „Vidíme však, že letadlo ztratilo podporu a horizontální rychlost. Při tom spirálovitém pádu nebylo cesty, jak nad ním opět získat kontrolu,“ doplnil expert.

Šéf provozu aerolinek Voepass Marcelo Moura v pátek uvedl, že ačkoli meteorologové informovali o ledu a námraze, hodnoty se pohybovaly v přijatelné úrovni pro let. Že je stále brzy na to určit příčinu pádu, uvedl v pátek pozdě odpoledne také Carlos Henrique Baldi z brazilského vojenského letectva.

Nejsmrtelnější katastrofa od loňska

Tajemník pro bezpečnost státu São Paulo Guilherme Derrite doplnil, že se našla černá skříňka, podle všeho je neporušená. Ta by měla poslední chvíle lidí na palubě více osvětlit, v tuto chvíli totiž neexistují důkazy, že se piloti pokoušeli zkontaktovat dispečink okolních letišť kvůli technickým problémům.

Agentura AP píše, že jde o nejfatálnější nehodu komerčního letounu od ledna 2023, kdy havarovalo letadlo nepálských Yeti Airlines. I v tomto případě šlo o model ATR 72, na palubě tehdy zahynulo 72 lidí. Následné vyšetřování ukázalo, že šlo o chybu pilota.

Rotace ve vzduchu, pak pád a dým. V Brazílii se zřítilo letadlo s 62 lidmi

Amerika

Výběr článků

Načítám