Hlavní obsah

Při nehodě v Kanadě zemřela Češka s rodinou, přežil jen devítiletý syn

Devítiletý Alex jako jediný přežil čelní srážku v kanadském Quebecu, ke které došlo v pondělí 20. května odpoledne. Matka, třiačtyřicetiletá Češka Lucie Koďousková, její manžel Erik Nattkember a jejich dcera Liliana při nehodě zahynuli. Informuje o tom kanadský list Montreal Gazette. O smrti Koďouskové informovala také česká ambasáda v Ottawě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Lucie Koďousková byla tajemnicí Českého a slovenského sdružení v Kanadě (ČSSK) a učitelkou České školy v Ottawě. Byla duší české krajanské komunity. V souvislosti s tragickou nehodou pomáhá český zastupitelský úřad v Ottawě rodině Lucie i jejího manžela a pomáhá šířit povědomí o sbírce, kterou organizuje právě ČSSK s Českou školou v Ottawě,“ sdělila Novinkám Mariana Wernerová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí.

Wernerová dále uvedla, že teď bude na rodinách obou tragicky zesnulých manželů, jak se domluví na péči o malého syna.

K nehodě došlo v době, kdy se rodina vracela z Montrealu do Ottawy, kde se měla zúčastnit akce na českém velvyslanectví, píše kanadský list. Tam ale už nikdy nedorazila, do jejich auta totiž čelně nabouralo jiné vozidlo.

Čech zemřel při lyžování v rakouském Kaprunu

Evropa

„Z nevysvětlitelného důvodu jiné auto jedoucí na východ vybočilo ze svého jízdního pruhu a vjelo do cesty autu jedoucímu na západ, ve kterém jela rodina, což vedlo ke srážce,“ uvedl mluvčí quebecké policie s tím, že se nehoda i nadále vyšetřuje.

Koďousková společně s manželem a šestiletou dcerou Lilianou nehodu nepřežili. Devítiletého syna Alexe ihned z místa odvezla záchranná služba do montrealské nemocnice. Později byl převezen do Dětské nemocnice ve východním Ontariu (CHEO), kde se léčí se zraněním nohy. Lékaři jsou optimističtí a věří, že se chlapec plně zotaví.

„Lucie a celá rodina byli srdcem (české) komunity. Jsou inspirací,“ prohlásil přítel rodiny David Beneš, správce České školy Ottawa, kde Koďousková vyučovala český jazyk a kulturu. Výuku podle kanadského listu instituce nabízí ve škole Hopewell Avenue pro žáky základních škol a v Glebe Collegiate pro středoškoláky a dospělé.

„Každého člověka, kterého potkala, se snažila poznat a propojit s ostatními,“ dodal dále Beneš s tím, že Česká škola v Ottawě existuje již několik desetiletí, ale že až s příchodem Koďouskové v roce 2019 programy ožily a přilákaly nové studenty.

„Prostě se to rozjelo. Kdyby tu nebyla, těžko bychom dosáhli toho, čeho jsme dosáhli,“ uzavřel Beneš.

Ke smrti Koďouskové se vyjádřil i český velvyslanec v Kanadě Martin Tlupa.

„S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o tragickém úmrtí paní Lucie Koďouskové, jejího manžela a jejich dcery. Paní Koďousková byla jednou z nejaktivnějších členek české komunity v Ottawě a hybnou silou České školy Ottawa. Její odchod je obrovskou ranou nejen pro její rodinu, ale celou českou krajanskou komunitu v Kanadě. Vyjadřujeme upřímnou soustrast jejím blízkým,“ uvedl Tlapa, jehož vyjádření sdílela česká ambasáda v Ottawě na webu.

Koďousková se s Nattkemperem seznámila asi před deseti lety, když přijela do Kanady. Manželé společně rádi tančili a chodili na procházky do přírody. Společně spolu také hráli ve scénkách, kde vysvětlovali češtinu pro začátečníky. Videa následně umisťovali na internet. V jedné scénce podle Montreal Gazette hrál manžel číšníka, zatímco Koďousková zákazníka, který mluví pouze česky. V jiné scénce si Nattkemper oblékl kostým medvěda.

Řidič auta na Táborsku nedal přednost cyklistovi. Ten zemřel

Krimi

Výběr článků

Načítám