Hlavní obsah

Přežil jsem díky štěstí nebo boží pomoci, prohlásil Trump

Měl jsem být mrtvý. Přežil jsem možná díky štěstí nebo boží pomoci, prohlásil exprezident Donald Trump v rozhovoru, který poskytl v neděli deníku The New York Post v letadle, když mířil do Milwaukee. Tam v pondělí začíná republikánský nominační sjezd, na němž strana oficiálně jmenuje bývalého prezidenta Donalda Trumpa svým kandidátem pro listopadovou volbu hlavy Spojených států.

Donald Trump přiletěl do Milwaukee.Video: Reuters

Článek

„Doktor v nemocnici řekl, že nikdy nic takového neviděl. Nikdy neviděl nikoho, kdo by přežil zásah AR-15. Označil to za zázrak,“ řekl Trump s velkým obvazem na pravém uchu. Podle redaktora listu The New York Post, který s Trumpem vedl rozhovor, jeho tým trval na tom, že se nesmí fotografovat.

Trump podle svých slov přežil „díky štěstí nebo díky Bohu. Mnoho lidí říká, že díky Bohu jsem stále tady“. „Neměl jsem tu být, měl jsem být mrtvý,“ pokračoval. Stalo by se to, kdyby nepootočil hlavu mírně doprava, aby si přečetl dokument o ilegálních migrantech. V tu chvíli mu kulka, která měla být smrtelná, ustřelila kousek ucha.

Atentát na Trumpa vyšetřuje FBI jako možný domácí terorismus

Amerika

Popisoval, jak rychle agenti tajné služby zasáhli, když začala střelba. Vyhrnul si rukáv, aby ukázal velkou modřinu na pravém předloktí. Trump řekl, že když ho agenti tajné služby odváděli z pódia, stále chtěl pokračovat v rozhovorech se svými příznivci, ale agenti ho přesvědčili, že to není bezpečné a že ho musí odvézt do nemocnice.

Současně vysvětlil, co znamenala jeho slova o tom, že se chce obout. „Agenti mě srazili tak silně, že mi zuli boty,“ řekl.

Amatérské záběry z eskortování postřeleného Trumpa v PennsylvániiVideo: Reuters

O jejich práci se ale vyjadřoval s obdivem: „Zlikvidovali ho jednou ranou přímo mezi oči,“ řekl bývalý prezident a ukázal na kořen nosu. „Odvedli fantastickou práci. Je to neskutečné pro nás všechny,“ dodal.

Zrůda, napsala o atentátníkovi Trumpova manželka Melania

Amerika

Trump se také vyjádřil k fotografiím, na nichž zvedal pěst a třikrát ke svým příznivcům vykřikl: „Bojujte“, když se ho agenti snažili dostat z pódia do obrněného SUV. „Spousta lidí říká, že je to nejikoničtější fotka, jakou kdy viděli,“ řekl Trump. „Mají pravdu a já jsem neumřel. Obvykle musíte zemřít, aby se vaše fotka stala ikonou,“ uvedl. Dodal, že chtěl pokračovat v projevu, ale tajná služba ho odvezla do nemocnice.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump ve chvíli, kdy ho odvádějí agenti tajné služby, zvedl ruku s dlaní sevřenou v pěst a třikrát zvolal: „Bojujte.“

Trump chválil dav na shromáždění, který odhadl na 55 tisíc lidí, za to, že zůstal klidný. „Na spoustě míst, zejména při fotbalových zápasech, uslyšíte jediný výstřel a všichni utečou. Tady bylo hodně výstřelů a oni zůstali.“

Řekl, že oceňuje telefonát od prezidenta Joea Bidena, označil ho za „fajn“ a řekl, že Biden byl „velmi milý“. Aniž by sdělil podrobnosti, naznačil, že kampaň mezi nimi by mohla být civilnější.

Myslím, že máma v nebi dávala na tátu pozor, prohlásila Ivanka Trumpová

Amerika

Výběr článků

Načítám