Hlavní obsah

Prázdné regály a lodě na suchu. V Cancúnu se připravují na příchod hurikánu Beryl

Aktualizováno

Cancún, jedno z nejpopulárnějších turistických letovisek v Mexiku, se připravuje na příchod hurikánu Beryl, který se rychle blíží k poloostrovu Yucatán. Podle Národního centra pro hurikány dosahuje nyní Beryl rychlosti 185 km/h. Na ostrovech v Karibiku po sobě Beryl již zanechal mrtvé.

Foto: Paola Chiomante, Reuters

V Cancúnu už se lidé intenzivně připravují na příchod živlu a skupují zásoby trvanlivých potravin.

Článek

Cancún a okolní turistické destinace jsou v plné pohotovosti. Připravují se čelit náporu hurikánu Beryl. Ten se nyní blíží k městu Tulum na jihu země. Po zanechání záplav a rozsáhlých škodách na Jamajce, kterou zasáhl se silou větru 225 km/h, se hurikán pohybuje směrem k mexickým resortům, jako jsou Cancún, Playa del Carmen a Tulum. Ve všech těchto oblastech byla vydána varování před hurikánem.

Foto: Lorenzo Hernandez, Reuters

Přípravy na příchod hurikánu Beryl, lodě vytažené z vody na pevninu.

V Tulumu byl vyhlášen zákaz vycházení od 16:00 místního času (23:00 našeho). Hurikán Beryl by mohl dosáhnout mexických resortů jako hurikán kategorie 1 se silou větru o rychlosti 130 km/h, přílivovou vlnou až jeden metr a srážkách o úhrnu až 20 cm. Předpokládá se, že Beryl dorazí k pobřeží jižně od Cancúnu v pátek dopoledne. Místní úřady a obyvatelé doufají, že se podaří minimalizovat škody a zajistit bezpečnost všech, kteří se nacházejí v oblasti.

Dopady na Jamajku

Jak uvádí server AbcNews, Jamajku zasáhl Beryl o rychlosti větru 225 km/h. Místní předseda vlády Andrew Holness uvedl, že i přes to, že Jamajka unikla nejhorším následkům, jsou škody značné. Přibližně polovina ostrova je stále bez elektřiny a hlavní poskytovatel mobilních služeb pracuje na obnovení sítě.

Následky hurikánu Beryl na JamajceVideo: Reuters

Beryl je první hurikán atlantické sezony roku 2024 a na svém vrcholu začátkem tohoto týdne byl prvním hurikánem kategorie pět v historii vůbec. Ve čtvrtek oslabil na druhou kategorii a očekává se, že na pevnině zeslábne na tropickou bouři. Může však znovu zesílit na hurikán o víkendu, při pohybu přes Mexický záliv směrem k hranici USA s Mexikem. Předpovědi naznačují, že by mohl dosáhnout pevniny s rychlostí větru 120 km/h.

Během víkendu zřejmě Beryl přinese silné deště a potenciální záplavy na pobřeží od Texasu až po Floridu.

Hurikán Beryl udeřil na Jamajce

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám