Hlavní obsah

Porota shledala Bidenova syna vinným v kauze držení zbraní

Aktualizováno

Soudní porota ve státě Delaware shledala syna amerického prezidenta Huntera Bidena vinným ve všech třech bodech obžaloby v kauze držení zbraní. Informovala o tom v úterý agentura AP. Prezident Joe Biden posléze uvedl, že výsledek procesu přijme, bude respektovat soudní proces a naznačil, že se jeho syn odvolá.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Hunter Biden společně se svou manželkou Melissou Cohenovou Bidenovou přichází do soudní budovy ve Wilmingtonu ve státě Delaware

Článek

Porotci shledali Huntera Bidena vinným z toho, že v roce 2018 lhal prodejci zbraní s federální licencí, aby si mohl pořídit revolver. Ve formuláři nepravdivě uvedl, že není uživatelem drog, ač v té době bral crack. Následně nelegálně vlastnil zbraň 11 dní.

Porota se radila během dvou dní dohromady tři hodiny. Při přečtení verdiktu Hunter Biden podle AP hleděl před sebe a nedával najevo emoce. Posléze objal své obhájce, políbil svou ženu Melissu a společně opustili soudní síň. První dáma Jill Bidenová k soudu přijela několik minut po sdělení verdiktu a držela Huntera Bidena spolu s jeho manželkou za ruku, když opouštěli budovu soudu. Společně pak nastoupili do auta a odjeli, aniž odpověděli na otázky novinářů.

Foto: Profimedia.cz

K soudu s Hunterem Bidenem ve Wilmingtonu přišla americká první dáma Jill Bidenová.

Biden mladší je prvním potomkem úřadujícího amerického prezidenta, který byl shledán vinným v trestním procesu. Hrozí mu až 25 let vězení, avšak takový trest je v případě dosud netrestaných osob nepravděpodobný. Podle AP není jasné, zda soudkyně Maryellen Noreiková Huntera Bidena vůbec pošle za mříže.

Termín, kdy bude oznámena výše trestu, zatím nebyl stanoven, soudkyně však uvedla, že se tak standardně děje 120 dní po vynesení rozsudku. Kromě toho je prezidentův syn obžalován také z neplacení daní, přičemž v této kauze je začátek hlavní části soudního procesu plánován na září.

Daňový ráj v Bidenově městě. Na jedné adrese sídlí 285 tisíc firem

Amerika

Soud se odehrává na pozadí předvolební kampaně, v níž Joe Biden, otec obžalovaného, usiluje o znovuzvolení do Bílého domu jako kandidát Demokratické strany. Jeho republikánským vyzyvatelem je exprezident Donald Trump, kterého předminulý týden porota v New Yorku uznala vinným z falšování podnikatelských záznamů a který je obžalován ještě v dalších třech případech.

Otec prezident syna neomilostní

Po oznámení verdiktu prezident Biden uvedl, že výsledek procesu přijme, „bude nadále respektovat soudní proces“ a naznačil, že se jeho syn odvolá. „Jill a já tu pro Huntera a zbytek naší rodiny vždy budeme s podporou a láskou. Na tom se nikdy nic nezmění,“ uvedl prezident v prohlášení.

Hunter Biden i Trump tvrdí, že se stali obětí politiky. Avšak zatímco Trump nadále bez důkazů prohlašuje, že soud s ním byl „zmanipulovaný“, prezident ještě před oznámením verdiktu uvedl, že výsledek procesu přijme a nebude se snažit svého syna omilostnit, připomněla AP.

Soud obvinil Huntera Bidena ze tří zločinů

Amerika

Hunter Biden ve svých pamětech popsal, že byl v dané době závislý na formě kokainu označované jako crack, u soudu ovšem vinu odmítl. Jeho právník Abbe Lowell přišel mimo jiné s argumentem, že před šesti lety se jeho klient za drogově závislého nepovažoval, a vědomě tedy zákon neporušil.

Svědčila exmanželka i  bývalá přítelkyně

Žaloba věnovala velkou část procesu rozebírání závažnosti drogové závislosti, s níž se Biden mladší potýkal. Porota si vyslechla svědectví bývalé ženy obžalovaného a bývalé přítelkyně, které hovořily o jeho pravidelném užívání cracku a opakovaných snahách mu pomoci závislost porazit.

Porota měla také možnost vidět kompromitující fotografie, na nichž byla například váha k odměřování drog či rozcuchaný polonahý Hunter Biden ve špinavé místnosti s dýmkami na crack, píše AP.

Hunter Biden před soudem nesvědčil, ale porotci slyšeli jeho hlas, když žalobci přehrávali zvukové úryvky z jeho pamětí z roku 2021, v nichž mluví o tom, jak se po smrti svého bratra Beaua v roce 2015 dostal na dno a jak propadl závislosti. Před federálním soudem loni Biden mladší uvedl, že od června 2019 neužívá drogy a nepije alkohol.

Policie zadržela bývalého informátora FBI kvůli lžím o údajné korupci Huntera Bidena

Amerika

Prokurátoři se domnívali, že zmíněné důkazy jsou nezbytné k prokázání toho, že Hunter Biden byl v době nákupu zbraně závislý, a proto lhal, když ve formuláři, který se tázal, zda je „nezákonným uživatelem drog nebo na nich závislý“, zaškrtl „ne“.

Obhajoba naopak tvrdila, že se Hunter Biden nepovažoval za závislého v době, kdy si zbraň koupil. Snažila se prokázat, že se Biden mladší v té době snažil změnit svůj život, přičemž na konci srpna 2018 absolvoval protidrogovou léčbu. Obhajoba předvolala tři svědky, včetně Hunterovy dcery Naomi, která porotcům řekla, že v týdnech před koupí zbraně se otcův stav zlepšil.

Ještě loni v létě se přitom zdálo, že kauzy Huntera Bidena skončí dohodou dvou stran, díky níž by se prezidentův syn výměnou za částečné přiznání viny vyhnul vězení. Dohoda ale u soudu nečekaně ztroskotala.

Hunter Biden je obviněn z neoprávněného nákupu zbraně a z užívání drog

Amerika

Výběr článků

Načítám