Hlavní obsah

Policisté v newyorském metru postřelili muže s nožem, svého kolegu a dva cestující

Newyorští policisté v neděli ve stanici metra na Sutter Avenue v Brooklynu stříleli na údajného černého pasažéra, který na ně vytáhl nůž. Kromě něj byli postřeleni dva další cestující a jeden z policistů. Jeden ze zasažených cestujících je v současnosti v nemocnici v kritickém stavu.

Foto: Profimedia.cz

Policisté před stanicí metra, kde ke střelbě došlo

Článek

Ke střelbě došlo v neděli krátce po třetí hodině odpolední místního času (21:00 SELČ). Policisté do metra následovali sedmatřicetiletého muže, kterého viděli vejít na zastávku bez zaplacení a který neuposlechl příkaz, aby se zastavil, rekapituluje události deník The Guardian. „Jestli mě nepřestanete pronásledovat, tak vás zabiju,“ řekl jim muž podle náčelníka policejního oddělení Jeffreyho Maddreyho.

Přibližně v tu chvíli si policisté všimli, že má muž nůž. Dvojice policistů jej následovala až do vozu metra a tam došlo ke střelbě. Video natočené jedním z cestujících ukazuje, jak po střelbě ostatní pasažéři prchají, zatímco se policisté snaží pomoci zraněným. V tu chvíli si jeden z policistů uvědomí, že byl sám zasažen.

Pronásledovaný muž se podle Maddreyho ve voze obrátil proti policistům a s nožem v ruce se k nim začal přibližovat. Policisté jej následně v sebeobraně několikrát střelili. V tuto chvíli je v nemocnici, ale očekává se, že se plně zotaví. V kritickém stavu je naopak devětačtyřicetiletý muž, který cestoval ve vedlejším voze a jenž byl policisty zasažen do hlavy. Další šestadvacetiletou ženu projektil naštěstí jen škrábl.

A Bidena nebo Kamalu se nepokouší zabít nikdo, stěžuje si Musk

Zahraniční

Postřelený policista byl zasažen do podpaží, odkud náboj prošel jeho hrudníkem a zůstal mu v zádech. I u něj ovšem doktoři předpovídají plné zotavení. V nemocnici jej též navštívil starosta New Yorku Eric Adams. Ten muže s nožem popsal jako „zločince z povolání“, jenž byl již policií zadržen více než dvacetkrát. Podle Maddreyho se též dlouhodobě potýká s duševní chorobou.

Nynější policejní komisař Thomas Donlan, jenž svůj post zaujal teprve v pátek, slíbil důkladné vyšetření incidentu, ale vinen je podle něj jednoznačně muž s nožem. „Sledem dnešních událostí se propracujeme, ale nebuďte na omylu, události, které se odehrály na nástupišti stanice na Sutter Avenue, jsou důsledkem jednání ozbrojeného pachatele, jenž se postavil našim strážníkům vykonávajícím práci, jakou po nich žádáme,“ uvedl.

To, že byli během incidentu postřeleni i další cestující a obzvlášť jeden z policistů, je pro newyorskou policii citlivé. V roce 2019 na sebe její strážníci též přitáhli velkou pozornost, když během dvou různých konfrontací s podezřelými zastřelili dva ze svých kolegů.

Chtěl udělat z Američanů otroky, tvrdí muž zadržený za střelbu na Trumpa

Volby USA

Výběr článků

Načítám