Hlavní obsah

Policie zadržela otce podezřelého ze střelby na střední škole v Georgii

Policie zadržela otce 14letého chlapce podezřelého ze středeční střelby na střední škole v americkém státě Georgie, která si vyžádala čtyři životy. Čtyřiapadesátiletý Colin Gray je obviněný z neúmyslného zabití, vraždy a týrání dětí. S odkazem na vyšetřovatele o tom informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Místo střelby v americkém státě Georgie

Článek

„Tato obvinění přímo vycházejí z toho, že Gray svému synovi umožnil vlastnit zbraň,“ uvedl na tiskové konferenci Chris Hosey, šéf Úřadu pro vyšetřování státu Georgia (GBI). „Jeho obvinění jsou přímo spojena s jednáním jeho syna,“ dodal podle agentury AP.

Při středeční střelbě v areálu školy Apalachee High School ve městě Winder na severovýchodě státu Georgia zemřeli dva čtrnáctiletí studenti a dva učitelé ve věku 53 a 39 let, dalších devět lidí utrpělo zranění. Ti se podle prohlášení úřadů plně zotaví.

Policie při masivním zásahu zadržela pravděpodobného pachatele, který byl obviněn ze zabití čtyř lidí útočnou puškou na chodbě školy.

Na střední škole v americké Georgii zřejmě střílel 14letý chlapec. Na místě jsou mrtví

Amerika

Gray tento týden vyšetřovatelům sdělil, že zbraň použitou při střelbě koupil svému synovi v prosinci 2023, uvedla stanice CNN s odkazem na své zdroje. Jeden z nich řekl, že útočnou pušku koupil Gray jako vánoční dárek v obchodě se zbraněmi. Znamenalo by to, že zbraň jeho syn dostal několik měsíců poté, co úřady začaly podezřelého a jeho rodinu prošetřovat kvůli hrozbě zveřejněné na internetu.

Mladíka úřad šerifa vyslýchal loni v květnu kvůli výhrůžce na sociální síti Discord, která podle policie hovořila o střelbě na střední škole. Účet byl podle úřadu spojen s e-mailovou adresou patřící zmíněnému mladíkovi. Ten však popřel, že by vzkaz napsal, a řekl, že by to neudělal „ani z legrace“.

„Vůbec jsme to nezanedbali. Udělali jsme vše, co bylo tehdy v našich možnostech,“ řekla agentuře šerifka okresu Jackson Janis Magnumová, podle níž indicie pro zadržení nebo sledování mladíka nebyly dostatečné.

Otec: Věděl, jak střílet

Grey při loňském výslechu uvedl, že chlapec těžce nesl odloučení rodičů a ve škole se mu často posmívali. Dospívající mladík často střílel ze zbraně a lovil se svým otcem, který ho jednou vyfotografoval s krví jelena na tváři.

„Ví, jak moc vážné zbraně jsou a co mohou napáchat. Ví, jak je používat a jak je nepoužívat,“ řekl tehdy jeho otec podle záznamu získaného od úřadu šerifa.

Americké školy bývají dějištěm hromadné střelby i několikrát za rok. Stejně jako nyní i ostatní tragédie zpravidla vyvolají diskusi o zpřísnění pravidel pro držení střelných zbraní, mocná lobby majitelů těchto zbraní však zásadnější změny blokuje.

Patrně nejtragičtějším případem byla střelba na Virginském polytechnickém institutu, kde v dubnu 2007 přišlo o život 32 lidí a dalších 25 bylo zraněno.

Hunter Biden nečekaně přiznal vinu u daňových úniků, hrozí mu 17 let

Amerika
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám