Hlavní obsah

Pokud zůstanete, zemřete. Na útěku před hurikánem Milton jsou statisíce obyvatel Floridy

Florida se ještě nevzpamatovala z úderu hurikánu Helene, který stál životy 225 lidí, a řítí se na ni další hurikán, pojmenovaný Milton. Meteorologové varují, že to může být nejhorší bouře za sto let. Pro velkou část Floridy byl vyhlášen výjimečný stav, města v blízkosti pobřeží jsou evakuována. Hurikán přiměl k evakuaci také část obyvatel mexického poloostrova Yucatán.

Foto: Windy

Odhad podoby hurikánu

Článek

Odborníci z Národního střediska pro hurikány ho klasifikovali jako hurikán páté, tedy nejvyšší, kategorie. Vítr dosahuje rychlosti přes 250 kilometrů za hodinu. Vlny mohou být vysoké až pět metrů.

„Bez jakékoliv dramatizace. Pokud se rozhodnete zůstat v jedné z evakuačních oblastí, zemřete,“ řekla televizi CNN Jane Castorová, starostka Tampy. Právě v Tampě se vytvořily obrovské dopravní zácpy, protože se lidé snaží prchnout před úderem hurikánu. Na útěku jsou stovky tisíc lidí. Jinde lidé zabedňují domy a podniky.

Na ISS zachytili oko ničivého hurikánu Milton

Zahraniční

Nejvíce postižena mají být města Tampa a Petrohrad. Poté se očekává, že se Milton dostane k východnímu pobřeží USA. Zasaženo by mohlo být také město Orlando, které patří k nejnavštěvovanějším místům v USA, ročně ho navštíví více než 60 milionů návštěvníků. Jsou zde oblíbené zábavní parky, jako jsou Walt Disney World a Universal Studios.

Hurikán Milton zachycený z Mezinárodní vesmírné staniceVideo: Reuters

Turisté se musí připravit na přísná omezení. Letecký provoz v Tampě byl pozastaven již v úterý. Na středu je také naplánováno uzavření letiště v Orlandu.

Kvůli hurikánu odložil cestu do Německa americký prezident Joe Biden. Milton narušil i řadu sportovních událostí. Hokejový tým NHL Tampa Bay Lightning musel v pondělí večer zrušit předsezonní zápas proti Nashvillu Predators.

Podle amerických médií je Milton jedním z nejsilnějších hurikánů v historii. Sezona hurikánů začíná v Atlantiku 1. června a trvá do 30. listopadu. Bouře jsou pojmenovány v abecedním pořadí.

FOTO: Hurikán Helene ničil a zabíjel

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám