Hlavní obsah

Po vzletu šlehaly z motoru plameny. Stovky cestujících prožily nad Torontem chvíle hrůzy

Hororové chvíle prožili cestující letadla, které minulý týden mířilo z Toronta do Paříže. Z pravého motoru boeingu společnosti Air Canada krátce po vzletu začaly šlehat plameny, což silně připomínalo tragédii nadzvukového concordu, který se v červenci 2000 zřítil u francouzské metropole a v jehož troskách zahynulo 113 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na palubě kanadského letadla s třináctičlennou posádkou sedělo 389 pasažérů, kteří plameny mohli pozorovat tím spíše, že stroj startoval z Toronta za tmy. Oheň ihned zaregistrovali i dispečeři na řídicí věži.

„Air Canada 872, máte hodně ohně. Nejsem si ale jistý, odkud to přichází,“ informoval pilota řídící letového provozu podle listu Toronto Star.

Kapitán zachoval chladnou hlavu a potvrdil, že letadlo má potíže. „Pravá strana. Máme problém s motorem,“ hlásil pilot, jenž se poté rozhodl pro návrat na letiště. Tam už v plné pohotovosti čekali hasiči.

Šestnáct let starý Boeing 777-300 mezitím vystoupal do výšky asi jednoho kilometru, aby se mohl bezpečně otočit. Pro cestující i posádku to byly minuty plné strachu, vše ale nakonec dopadlo dobře.

Stroj po nouzovém dosednutí na ranvej dojel vlastní silou až k nástupní bráně, kde pasažéři bezpečně vystoupili. Nikdo nebyl zraněn.

Zatímco cestující museli čtyři hodiny čekat na náhradní letadlo, technici ihned začali poškozený boeing prověřovat. Přesnou příčinu incidentu společnost Air Canada zatím nesdělila, předběžně se ale zmínila o vadném kompresoru. Samotný motor prý neshořel.

Boeingu upadla ve vzduchu nouzová skluzavka. Zatím ji nenašli

Zahraniční

Výběr článků

Načítám