Hlavní obsah

Šéfka Tajné služby USA rezignovala

Aktualizováno

Šéfka Tajné služby Spojených států Kimberly Cheatleová rezignovala. Uvedla to agentura AP s odkazem na e-mail, který Cheatleová zaslala svým podřízeným. Šéfka služby se veřejně kála za selhání v souvislosti s atentátem na exprezidenta Donalda Trumpa.

Foto: John McDonnell, ČTK/AP

Šéfka Tajné služby USA Kimberley Cheatleová během výpovědi před výborem Sněmovny reprezentantů

Článek

„Přijímám plnou odpovědnost za bezpečnostní selhání,“ uvedla v úterý Cheatleová v e-mailu adresovaném zaměstnancům. „Ve světle posledních událostí jsem s těžkým srdcem učinila těžké rozhodnutí odstoupit z funkce vaší ředitelky,“ dodala.

Ještě v pondělí výzvy k rezignaci odmítla. Tlak ale sílil.

Cheatleová, která zastávala funkci ředitelky Tajné služby USA od srpna 2022, čelila kritice kvůli tomu, že se střelec, který na Trumpa vystřelil, mohl dostat tak blízko – od exprezidenta ho dělilo zhruba 150 metrů.

Bylo to selhání desetiletí, kaje se šéfka Tajné služby USA kvůli atentátu na Trumpa

Amerika
Foto: Callaghan O'hare, Reuters

Donald Trump na republikánském sjezdu v americkém Milwaukee, 15. července 2024

Cheatleová v pondělí vystoupila před jedním z výborů Sněmovny reprezentantů, kde několik hodin čelila otázkám jak od demokratů, tak od republikánů. Pokus o atentát na Trumpa sama označila za největší selhání Tajné služby USA za poslední desetiletí a uvedla, že za bezpečnostní nedostatky nese plnou odpovědnost. Zákonodárce ale podle AP pobouřila tím, že neodpověděla na konkrétní otázky týkající se vyšetřování.

Slyšení budou pokračovat

Pondělní slyšení bylo první z řady, která se mají v americkém Kongresu v souvislosti s atentátem konat. Ve středu se před dalším z výborů objeví šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson má také představit pracovní skupinu, která bude stát v čele vyšetřování ve Sněmovně reprezentantů. Zasednou v ní jak republikáni, tak demokraté.

Trump se na prvním mítinku po atentátu opět posmíval demokratům i Bidenovi

Volby USA

Trumpa se 13. července pokusil zastřelit útočník, když současný republikánský kandidát do nadcházejících prezidentských voleb hovořil k příznivcům na mítinku v pensylvánském Butleru. Exprezident utrpěl jen mírné zranění ucha, střelec ale zabil jednoho z účastníků akce a další zranil.

Sněmovní soudní výbor minulý týden uvedl, že tajná služba neměla na Trumpův mítink dostatek lidí kvůli jiné předvolební akci v Pittsburghu se současnou první dámou Jill Bidenovou a summitu NATO, který se konal ve Washingtonu několik dní před střelbou. Podle Cheatleové tajná služba denně chrání 36 lidí a také světové lídry, kteří navštěvují Spojené státy.

Atentátník byl policii podezřelý už asi hodinu před střelbou na Trumpa, pak ho ztratila z dohledu

Volby USA

Výběr článků

Načítám