Hlavní obsah

Peruánští domorodci se servali kvůli příjmům z turistické atrakce. Střet má tragické následky

Vinicunca

Jeden mrtvý, čtyři zranění a deset zatčených – to je výsledek střetu mezi dvěma domorodými komunitami v peruánských Andách, které vedou spor o to, kdo bude spravovat přístup k jednomu z nejvyhledávanějších turistických cílů, a tedy vybírat i vstupné.

Foto: Profimedia.cz

Hora Vinicunca v peruánských Andách

Článek

Jde o hřebeny v okolí odlehlé hory Vinicunca v nadmořské výšce 5200 metrů, které se pro její pestré zabarvení přezdívá Duhová hora. Na svazích se paralelně táhnou pruhy v několika barvách způsobených minerály s obsahem železa, mědi, síry i dalších látek a vytvářejí tak jedinečný přírodní úkaz.

Spory ohledně správy oblasti se táhnou už léta, minulou sobotu se ale vyhrotily. Výsledkem nejnovějšího násilného střetu byl jeden mrtvý, nalezený v rokli s ranami na hlavě.

Šlo o 45letého bratra šéfa jedné ze soupeřících komunit. Po objevení jeho těla zatkla policie deset lidí, kteří jsou z jeho násilné smrti podezřelí. Dva ze čtyř zraněných jsou podle serveru Expreso ve vážném stavu.

Regionální úřad pro cestovní ruch mezitím vyzval turistické agentury, aby dbaly na bezpečnost návštěvníků, případně aby výlety do rizikové oblasti zatím neorganizovaly.

Úřady nemají přesný přehled o návštěvnosti okolí hory Vinicunca, protože poplatky za vstup nevybírá vládní instituce, ale lidé z domorodé komunity.

Ústup ledovců v Andách odhalil skalní podloží, na které nejméně 11 000 let nesvítilo slunce

Věda a školy

Výběr článků

Načítám