Hlavní obsah

Panama zahájila deportace migrantů, finance poskytly USA

Panama v úterý začala s deportacemi migrantů bez dokladů. Lety, jimiž běžence odvážejí do Kolumbie, země, odkud se do Panamy dostali, financují Spojené státy, píše web BBC. Zahájení deportací přichází necelé dva měsíce poté, co José Raúl Mulino složil přísahu jako nový prezident Panamy.

Foto: Aris Martinez, Reuters

Repatriační let Kolumbijců z Panamy

Článek

Mulino postavil svou volební kampaň na slibu, že „uzavře“ Dariénskou proluku, úsek džungle, přes který loni přešlo více než půl milionu migrantů z Jižní Ameriky na sever. Administrativa Joea Bidena souhlasila s tím, že lety zaplatí v rámci své snahy o „odstrašení nelegální migrace“, píše web BBC.

V rámci dohody, kterou Panama a USA společně podepsaly, se Spojené státy zavázaly pomoci částkou šest milionů dolarů na vybavení, dopravu a logistiku s cílem „vyhostit cizince, kteří nemají právní základ k tomu, aby zůstali v Panamě“. Dohoda si klade za cíl snížit počet lidí, kteří se dostanou k americkým hranicím. Imigrace je před listopadovými prezidentskými volbami v USA tématem číslo jedna a proud migrantů přicházejících na hranici s Mexikem se pečlivě monitoruje.

Foto: Aris Martinez, Reuters

Panamský migrační úředník kontroluje kolumbijské migranty, kteří byli zadrženi poté, co překročili neregulérně do Panamy z Kolumbie. Repatriační let financovaný USA je dopraví zpět do země, 20. srpna 2024.

Volby prezidenta Panamy vyhrál spojenec odsouzeného exprezidenta

Volby

Dariénská proluka, která se rozprostírá mezi Kolumbií a Panamou a spojuje Střední a Jižní Ameriku, není až tak známá uprchlická trasa. Migranti, kteří tuto trasu zvolí, při jejím zdolávání čelí nejen džungli, ale i útokům ozbrojených skupin, které se na migraci přiživují. Přesto se touto cestou vydalo vloni odhadem 520 tisíc lidí. Pokud běženci nebezpečnou trasu překonají, dostanou se do přijímacích center v Panamě. Tam však chybějí přístřešky i základní zdravotní péče.

Podle údajů panamské vlády tvoří Venezuelané největší podíl migrantů putujících přes Dariénskou proluku, následují Kolumbijci, Ekvádorci a Haiťané.

V oblasti panují obavy, že příliv lidí prchajících z Venezuely by se mohl v nadcházejících měsících zvýšit, pokud se nevyřeší politická krize vyvolaná oznámením sporných výsledků voleb. Průzkumy před volbami naznačovaly, že velký počet Venezuelanů plánuje emigrovat, pokud by prezident Nicolás Maduro vyhrál. Napětí panuje od chvíle, kdy byl Maduro prohlášen za vítěze, přičemž opozice tento výsledek odmítla jako podvod a USA, EU a mnoho latinskoamerických zemí jej zpochybnily.

Kamala je pohraniční car. Trump zaútočil na Harrisovou kvůli migraci

Volby USA
Související témata:

Výběr článků

Načítám