Hlavní obsah

Osamělý a šikanovaný, řekli o atentátníkovi jeho spolužáci

Motivace střelce, který v sobotu zaútočil na amerického exprezidenta Donalda Trumpa a lehce ho zranil, je stále předmětem vyšetřování. Médiím se nicméně podařilo oslovit pár lidí z jeho okolí, jejichž výpovědi začínají skládat mozaiku jeho charakteru.

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelenVideo: Reuters

Článek

Dvacetiletý Thomas Matthew Crooks na Trumpa zaútočil v pensylvánském Butleru, kde se bývalý prezident účastnil republikánského předvolebního mítinku. Trumpa lehce zranil na uchu a dalšího účastníka setkání, 50letého bývalého hasiče, zastřelil, než ho na střeše zlikvidovali odstřelovači.

Televize CNN oslovila mladíkova otce, rovněž Matthewa, který však pouze odvětil, že se snaží zjistit „co se sakra děje“ a že nebude s nikým mluvit, dokud se nespojí s policií.

Foto: Aaron Josefczyk, Reuters

Americká média zveřejnila školní fotografii údajného střelce.

Listu The Wall Street Journal Crooksova bývalá spolužačka Sarah D’Angelová řekla, že mladík nikdy o svých politických názorech nehovořil. „Nikdy nemluvil o tom, že nenávidí Trumpa nebo podobně,“ řekla novinářům.

Střelec na Trumpa měl v autě i doma výbušniny

Amerika

Podle 21letého spolužáka Jamese Kohlera, který však chodil do jiné třídy, byl Crooks terčem šikany. „Šikanovali ho skoro každý den,“ řekl Kohler novinářům. „Byl vyvrhel. A víte, jak to dnes s mladými je…“ dodal mladík s tím, že Crooks nosíval lovecké oblečení a ostatní si z něj kvůli tomu dělali legraci. „Na obědě sedával sám. Je to trochu smutné,“ dodal.

Odstřelovač tajné služby zabil atentátníka poté, co vystřelil na Trumpa.Video: Reuters

Dvacetiletý Michael Dudjak, který s Crooksem rovněž chodil do školy, jej pro NBC News popsal jako tichého a rezervovaného. O šikaně neví, ale Crooks byl podle něj samotářský. Když se dozvěděl, že útočníkem je on, podle jeho slov jej to šokovalo.

Jednal sám

Činitel FBI později uvedl, že na základě vyšetřování lze říci, že střelec jednal sám. Vyšetřovatelé zatím neznají jeho politické smýšlení a zároveň v této souvislosti nenašli žádná výhrůžná sdělení.

„Informace, které máme, v tuto chvíli naznačují, že střelec jednal sám a že v současné době není bezpečnost veřejnosti v ohrožení,“ citoval deník The New York Times (NYT) agenta Kevina Rojeka, který má případ na starosti.

Střelec na Trumpa: Dvacetiletý republikán z Pensylvánie

Amerika

Související články

EXPRESS NOVINEK: Atentát na Donalda Trumpa

Celý svět šokovala zpráva o atentátu na amerického exprezidenta a prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Na předvolebním mítinku v Pensylvánii ho v sobotu...

Výběr článků

Načítám