Hlavní obsah

Opozičník González se chce vrátit do Venezuely a stát se prezidentem

Venezuelský opozičník Edmundo González Urrutia se prohlásil za zvoleného prezidenta a oznámil, že se chce vrátit do Venezuely, aby se ujal úřadu, píší agentury. V září uprchl do Španělska.

Foto: Reuters

Venezuelský opoziční kandidát na prezidenta Edmundo González Urrutia

Článek

Do své země se chce vrátit do 10. ledna, kdy začíná nový prezidentský mandát, píší agentura EFE a Reuters. Opozice tvrdí, že její kandidát zvítězil v červencových prezidentských volbách, což odmítají volební úřady. Ty ale nezveřejnily úplné a detailní výsledky hlasování. U moci se hodlá udržet autoritářský prezident Nicolás Maduro, kterého označily za vítěze voleb volební orgány i nejvyšší soud.

„Půjdu si 10. ledna převzít můj úřad jako zvolený prezident Venezuely,“ uvedl González dnes na španělském fóru La Toja-Vínculo Atlántico, kterého se účastní přední španělští politici. González označil svůj pobyt ve Španělsku za dočasný. „Vrátím se do Venezuely co nejdříve, až obnovíme demokracii v zemi,“ dodal González.

Z Venezuely opoziční kandidát odcestoval na začátku září na palubě španělského armádního speciálu. Španělský ministr zahraničí José Manuel Albares dnes řekl, že González si tento týden podal formální žádost o politický azyl ve Španělsku, píše deník El País. Díky přesunu do Španělska je González svobodný, ve Venezuele by byl ve vězení, dodal ministr.

González byl kandidátem hlavních opozičních stran ve venezuelských prezidentských volbách na konci července. Opozice na základě protokolů ze zhruba 80 procent volebních místností tvrdí, že González vyhrál volby s velkým náskokem několika milionů hlasů. Oficiální orgány tvrdí, že volby vyhrál Maduro, nezveřejnily však úplné a detailní výsledky.

Ve Venezuele mají Vánoce

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám