Hlavní obsah

Obhajoba? Biden zatím stále váhá

Americký prezident Joe Biden (78) zatím stále neví, zda bude ve volbách v roce 2024 obhajovat křeslo v Bílém domě.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden při středečním jednání v New Yorku.

Článek

„Můj záměr, jak jsem už říkal, je znovu kandidovat. Je to jen záměr. Ale je to pevné rozhodnutí, znovu kandidovat? To se teprve uvidí,“ odpověděl tento týden vyhýbavě na opakované dotazy Scotta Pelleyho (65), moderátora stanice CBS News.

Je to pevné rozhodnutí, znovu kandidovat? To se teprve uvidí
Joe Biden

Biden s rozhodnutím o případné další prezidentské kandidatuře nehodlá spěchat, dal pak najevo demokratický senátor Jeff Koons (67), který platí za jednoho z nejbližších prezidentových politických spojenců. Klíčový pro Bidenovo rozhodování bude podle něj výsledek nadcházejících voleb, v nichž Američané 8. listopadu rozhodnou mj. o novém složení celé Sněmovny reprezentantů, třetině Senátu a 36 guvernérských postech.

Trumpa žalují kvůli podvodům s majetkem

„Výsledek bude poměrně silným ukazatelem toho, jaké problémy budou určující pro prezidentské volby v roce 2024,“ řekl Koons.

Trumpovy kauzy ho budou stát Bílý dům, tvrdí profesor bez jediné mylné volební předpovědi

Zahraniční

Biden je už nyní nejstarším prezidentem USA v historii. Jeho popularita je přitom nízká, dle průměru průzkumů z poslední doby jeho počínání v úřadu schvaluje jen zhruba 42 procent Američanů, ukazuje monitoring webu RealClearPolitics.com. Opětovnou Bidenovu kandidaturu si příliš nepřejí dokonce ani jeho spolustraníci – odmítají ji zhruba dvě třetiny demokratů, ukázaly nedávné průzkumy.

Republikánský exprezident Donald Trump (76), který další prezidentskou kandidaturu několikrát naznačil, ale dosud nepotvrdil, přitom mezitím ve středu utrpěl citelnou ránu, když na něj, jeho tři dospělé děti a manažery jeho firmy Letitia Jamesová (63), newyorská vrchní prokurátorka a členka demokratické strany, podala žalobu kvůli manipulacím s hodnotou majetku v rodinné firmě The Trump Organiza­tion.

Vyšetřování začalo už v březnu roku 2019, podle textu více než dvousetstránkové žaloby prokuratura nashromáždila „závažné důkazy“, že společnost v letech 2011 až 2021 nadsazovala hodnotu svého majetku ve snaze získávat výhodnější půjčky, a naopak ji podceňovala kvůli placení nižších daní.

Biden v projevu v OSN navrhl změny v Radě bezpečnosti

Zahraniční

„Tyto podvody a zkreslování byly podobné povahy, byly spáchány vyšším managementem společnosti The Trump Organization v rámci společné práce na každoročním prohlášení a byly schváleny na nejvyšší úrovni v rámci organizace, včetně samotného pana Trumpa,“ píše se v žalobě. Prokuratura nyní požaduje postih ve výši 250 milionů dolarů a zákaz dalšího podnikání ve státě New York. Trump žalobu opět odmítl jako „hon na čarodějnice“ a Afroameričanku Jamesovou označil za rasistku.

Trump přitom čelí mnoha právním bitvám a figuruje v nejméně dvou federálních vyšetřováních. První se týká jeho role v útoku Trumpových radikálních příznivců na Kapitol z 6. ledna 2021, druhé pak jeho nakládání s dokumenty označenými jako „přísně tajné“, které byly po odchodu z Bílého domu nalezeny v jeho soukromé rezidenci.

Výběr článků

Načítám