Hlavní obsah

Nevinný muž v Texasu strávil 20 let v cele smrti

Kerry Max Cook byl na konci sedmdesátých let odsouzen k trestu smrti za znásilnění a zabití sousedky. Hrozba vykonání rozsudku nad ním visela 20 let, než byl v roce 1997 kvůli procesním nejasnostem propuštěn z vězení. Jeho případ se nicméně táhl až do minulého týdne. Teprve nyní totiž soud jeho jméno definitivně očistil.

Foto: Bruce Jackson, ČTK/AP

Kerry Max Cook ve vězeňské cele v roce 1979

Článek

V roce 1977 našli policisté v texaském městě Tyler zavražděnou a zohavenou jednadvacetiletou Lindu Jo Edwardsovou. Podezření padlo na dnes osmašedesátiletého Kerryho Maxe Cooka, jenž v té době bydlel ve stejném domě. Později byl u soudu usvědčen a v roce 1979 odsouzen k trestu smrti. Při pobytu ve vězení pak byl sám také pobodán a znásilněn.

K odsouzení vedla mimo jiné skutečnost, že se v bytě Lindy Edwardsové našly Cookovy otisky prstů, a hlavní svědek Scott Jackson také vypověděl, že se mu Cook k vraždě sám přiznal.

Jenže věci se postupně začaly komplikovat. Nejprve Jackson svou výpověď označil za nepravdivou, přičemž argumentoval tím, že měl strach, a tak lhal, aby se sám zachránil. S přiznáním pak přišel i policista, který na místě snímal otisky prstů, když vysvětlil, že na něj činila nátlak kancelář okresního prokurátora, aby nalezené Cookovy otisky vydával za čerstvé.

A také vyšlo najevo, že policie během vyšetřování zničila vlasy, které mohly zcela jasně ukázat na někoho jiného. Soudce Bert Richardson minulý týden tyto skutečnosti označil nejen za hrubou nedbalost, ale rovnou také za úmyslný podvod.

Zmatené soudy

Na základě nových skutečností tak byl Kerry Cook v roce 1991 osvobozen s tím, že soud celý případ projedná znovu. Podle webu Daily Mail však byl proces značně zmatečný, a porota proto nebyla schopna dospět k jednoznačnému verdiktu.

Třetí soud s Kerrym Cookem pak proběhl v roce 1994. Ten opět vyměřil trest smrti, ale texaský odvolací soud upozornil na procesní chyby, a tak v roce 1996 rozsudek zrušil a vrátil případ k soudu prvního stupně. O rok později byl Cook propuštěn z vězení.

V roce 1999 odborníci provedli analýzu DNA na spodním prádle Lindy Edwardsové a zjistili, že se neshoduje s profilem Kerryho Cooka, ale jejího tehdejšího přítele Jamese Mayfielda. Také se ukázalo, že Mayfield dříve lhal o tom, kde se v době vraždy nacházel.

Před čtvrtým soudním procesem Kerry Cook souhlasil s dohodou, že si odpyká trest 20 let odnětí svobody, ale nakonec zůstal v platnosti původní rozsudek. V roce 2016 pak soud doporučil, aby byl osvobozen na základě dřívějšího falešného svědectví, ale nakonec dospěl k závěru, že nové důkazy neprokazují jeho nevinu.

Život mu už nic nevrátí

S tím však minulý týden důrazně nesouhlasil soudce Richardson: „Stát musí nade vší pochybnost vždy dokázat jen vinu. A toho v tomto případě nikdy nemohl dosáhnout,“ uvedl v prohlášení s tím, že Cook je tím pádem ve skutečnosti nevinný. „Poté, co strávil skoro dvacet let v cele smrti, jsme došli k závěru, že Cook splňuje kritéria, aby byl považován za nevinného, a proto jej osvobozujeme,“ vysvětlil soudce Richardson.

V táboře Kerryho Cooka tento verdikt samozřejmě způsobil velké nadšení. „Kerry skoro 50 let nesmírně trpěl a nic mu již nedokáže vrátit život. Ale je důležité, aby obyvatelé Tyleru, okresu Smith a celého světa pochopili, že celou dobu šlo jen o hon na čarodějnice ze strany aktérů ve službách státu,“ uvedl advokát Glenn Garber.

Otázkou je, jak dlouho bude nový rozsudek dělat radost samotnému Kerrymu Cookovi. V období kolem soudního líčení jej totiž postihla mrtvice a musel být hospitalizován. „Doufám, že se z toho dostanu. A doufám, že mě osvobodí,“ řekl časopisu Texas Monthly ještě před soudem. „Protože pokud umřu, tak chci aspoň vědět, že jsem vyhrál,“ dodal.

Italové propustili na svobodu vraha, protože je příliš tlustý

Koktejl

Výběr článků

Načítám