Hlavní obsah

Neodvracejte se od války na Ukrajině, apeloval Biden

Spojené státy nepoleví v podpoře Ukrajiny, prohlásil americký prezident Joe Biden během svého projevu ve Valném shromáždění OSN v New Yorku. Svět podle jeho slov nesmí odvracet zrak od války na Ukrajině a nesmí podlehnout únavě.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Americký prezident Joe Biden během svého posledního projevu ve Valném shromáždění OSN

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

„Nesmíme podlehnout únavě, nesmíme odvracet zrak. Moje odpověď zní, že v podpoře Ukrajiny nepolevíme,“ řekl Biden. K požadavku Kyjeva, aby mohli ukrajinští obránci útočit na cíle v ruském týlu západními dalekonosnými zbraněmi, se prezident nevyjádřil.

Partneři Kyjeva podle něj musí vytrvat, dokud Ukrajina nedosáhne „spravedlivého a trvalého míru“. Situace na východě Ukrajiny se však pro obránce nevyvíjí dobře a nad budoucností americké podpory se vznášejí otazníky vzhledem k listopadovým prezidentským volbám a velké neznámé, kdo se stane dalším nájemníkem Bílého domu.

Pro 81letého Bidena, který neusiluje o znovuzvolení, bylo úterní vystoupení posledním projevem na Valném shromáždění OSN z pozice hlavy státu.

Apeloval na ostatní státníky, aby nezapomínali na to, že „jsou důležitější věci než zůstat u moci“, a to jsou podle jeho slov lidé. „Budoucnost budou mít ti, kteří zajistí svým lidem, aby mohli svobodně dýchat, svobodně myslet, inovovat, vzdělávat se, žít a milovat otevřeně a beze strachu. To je duše demokracie,“ řekl.

Je načase ukončit válku a začít jednat, vyzval Biden Izrael a Hamás

Amerika

Výběr článků

Načítám