Hlavní obsah

Nejsou překonané? Náklady na americký program nových balistických raket strmě stouply

Náklady nové americké mezikontinentální balistické rakety LGM-35A Sentinel stouply natolik, že celý program bude muset znovu posuzovat ministerstvo obrany a schvalovat Kongres. Navíc zaznívají hlasy, že koncept mezikontinentálních balistických raket vypouštěných ze sil je překonaný.

Foto: Northrop Grumman

Test oddělení pláště rakety Sentinel, který prokázal, že náklad nebude poškozen

Článek

Aktuálně se očekává, že program nových mezikontinentálních balistických raket bude stát 131 miliard dolarů (téměř tři biliony korun), což je o 37 procent více, než byl předchozí odhad. Hlavně však o 60 procent překročil původní rozpočet z roku 2015. Tehdy se schválilo pořízení nových střel, z nich bude 400 operačních, za 62,3 miliardy.

Každý program pořízení zbraní podle zákona Nunn-McCurdy z osmdesátých let, který překročí o třicet procent původní náklady, musí znovu autorizovat ministr obrany, který to už jednou udělal. Pokud plánované náklady překročí o padesát procent, jedná se o jeho zrušení. Tomu může uniknout, když se prokáže, že nárůst nákladů je oprávněn nebo je klíčový pro národní bezpečnost, protože nemá žádnou alternativu.

Podle serveru Defense One je jisté, že ho ministr obrany Lloyd Austin znovu certifikuje, protože letectvo dalo najevo, že je pro ně důležitý. I většina Kongresu podporuje program, až na několik demokratů vedených kalifornským kongresmanem Johnem Garamendim.

Americká zbraň udeřila v Rusku. Ukrajinci po souhlasu USA dlouho nečekali

Válka na Ukrajině

Problematické prvky jaderné triády

Mezikontinentální balistické rakety vypalované ze sil patří do jaderné triády spolu s raketami vypouštěnými z ponorek a jadernými zbraněmi nesenými letadly. Dlouho byly za přežité považovány bombardéry, protože stíhačky a protiletadlová obrana získávaly na kvalitě, takže bombardér neměl šanci se přiblížit k cíli. Po nástupu radary těžko zjistitelných letadel kategorie Stealth se ale kritika zaměřuje na rakety vypalované ze sil.

Jejich poloha je známa, a tak se snadno mohou stát terči nepřátelského úderu. Americký prezident má proto při podezření na nepřátelský jaderný útok jen krátkou dobou, během níž musí rozhodnout o jejich vypálení, což může vést k omylům s tragickými následky.

„Nejenže jsou mezikontinentální balistické rakety nadbytečné, ale je u nich vysoké riziko náhodného odpálení. Nedělají nás bezpečnější,“ tvrdí demokratický senátor Ed Markey, který je jedním z vedoucích pracovní skupiny pro jaderné zbraně. „Mají hodnotu jen pro dodavatele ministerstva obrany, jimž plní kapsy penězi daňových poplatníků,“ dodává.

Američané cení zuby. Odpálili mezikontinentální balistickou střelu

Amerika

Letectvo se sentinelů nechce vzdát

Markley chce, aby letectvo odtajnilo analýzu z roku 2014, která vyhodnocovala alternativy k sentinelům a podle níž se údajně ukázalo, že nové mezikontinentální balistické rakety budou levnější.

Letectvo se ale odmítá sentinelů vzdát, jsou podle něj nutné pro obranu USA bez ohledu na jejich cenu. Rakety Minuteman III jsou ze sedmdesátých let, dále modernizovat by je bylo neúčelné. Rusko navíc podobné střely stále vyvíjí a vyrábí.

Výrobce sentinelů Northrop Grumman tvrdí, že za růst nákladů mohou hlavně měnící se požadavky na třístupňové rakety. V každém případě se ale plní slova jednoho z představitelů letectva, který řekl výzkumné službě Kongresu: „Jestliže se Kongres rozhodne schválit tento program, jednou z největších výzev bude zajistit, aby se dodržel rozvrh a rozpočet.

Rusové testovali mezikontinentální balistickou střelu. „Vesmírná medúza“ vyděsila místní

Evropa

Výběr článků

Načítám