Hlavní obsah

Nebudeme zachraňovat, ale jen sbírat mrtvoly, varovala šéfka policistů ve floridském městě po úderu hurikánu Milton

Nebudeme zachraňovat, ale jen sbírat mrtvoly, prohlásila ve čtvrtek kolem poledne středoevropského času Melanie Bevanová, policejní šéfka zhruba šedesátitisícového města Bradenton na Floridě. V tu chvíli tam hurikán Milton udeřil. Během odpoledne, jak postupoval Floridou, zeslábl na hurikán první kategorie, ale stále zůstává nebezpečný, uvedla televize CNN.

Floridou se prohnal ničivý hurikán MiltonVideo: Reuters

Článek

„Nebudeme zachraňovat. Budeme jen sbírat mrtvoly,“ řekla Bevanová. „Je to příšerné. Létají střechy, stromy,“ popsala bezútěšnou situaci. Očekává strašné následky.

Policisté doporučili obyvatelům, kteří zůstali na místě navzdory bouři, aby si na paže napsali černým fixem svá jména, napsal web týdeníku Focus s odvoláním na policejní zdroje v Brandentonu.

Jane Castorová, starostka města Tampa, děkovala bohu, že hurikán, který na město udeřil, byl třetí kategorie z pětistupňové škály. „Bohužel ještě není konec. Teď nás zaplaví voda,“ uvedla.

Podle poweroutage.us jsou na Floridě bez elektřiny více než tři miliony domácností a podniků. Bez elektřiny bude s největší pravděpodobností podstatně více lidí, protože Milton je na cestě k východnímu pobřeží Floridy. Rozsah škod je zatím stále nejasný, protože úřady musí počkat na rozbřesk, aby mohly provést odhad.

Dron zdokumentoval zkázu po hurikánu Milton ve Venice na FloriděVideo: Reuters

Oko hurikánu se v současné době nachází poblíž města na střední Floridě. Turistické atrakce, jako je Walt Disney World Resort, Universal Studios a Sea World, jsou zavřené. Varování před bleskovými povodněmi bylo vydáno pro Orlando a okolní oblasti. Město již před několika dny vyhlásilo výjimečný stav. Zrušen byl také basketbalový zápas NBA plánovaný na pátek.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Jeřáb poškodil kanceláře Tampa Bay Times

Lijáky budou podle meteorologů pokračovat i po průchodu hurikánu. „Se vší vodou, která spadla z nebe, se budeme vypořádávat nejméně do příštího týdne,“ uvedla Jennifer Hubbardová. Bleskové záplavy by měly zasáhnout asi 2,5 milionu obyvatel Floridy. Například v malém městě Lutz severně od Tampy spadlo téměř 380 litrů srážek na metr čtvereční. V celé oblasti Tampy to bylo minimálně 250 litrů.

Milton ztratil na síle poté, co před úderem na pevninu dvakrát dosáhl intenzity pátého stupně. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) označilo bouři jako extrémně nebezpečný hurikán, který na pevninu udeřil v oblasti Siesta Key v okrese Sarasota. Ačkoliv živel před úderem na pevninu oslabil, nabral ale na velikosti.

Bouře Kirk ochromila část Evropy, v Paříži splašky vyplavily budovy parlamentu

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám