Hlavní obsah

NASA dostala za úkol stanovit nové časové pásmo pro Měsíc

Bílý dům požaduje, aby NASA stanovila nové časové pásmo pro Měsíc. Koordinovaný lunární čas (CLT), by ukazoval přesný čas na tělese, kde se čas kvůli odlišné síle gravitačního pole pohybuje pomaleji. Stanovení CLT má být ku prospěchu mise NASA na Měsíc naplánované na rok 2026.

Foto: Reuters

Foto Měsíce z Mezinárodní vesmírné stanice

Článek

Čas se na Měsíci pohybuje o 58,7 mikrosekundy za den rychleji než na Zemi. To se může zdát jako miniaturní rozdíl, ale, jak uvádí BBC, i tak malý posun může mít značný dopad na synchronizaci vesmírné lodě.

Zavedení CLT by tak pomohlo se synchronizací národních a soukromých letů.

Na Zemi se v současnosti čas měří stovkami atomových hodin rozmístěných po celé planetě, které měří měnící se energické stavy atomů, čímž zaznamenávají čas s přesností na nanosekundu.

Japonský modul SLIM se na Měsíci znovu uložil ke spánku. Jeho výdrž překvapuje

Věda a školy

Pokud by se takové hodiny daly na Měsíc, po více než padesáti letech by běžely o vteřinu rychleji.

„Atomové hodiny budou na Měsíci tikat jiným tempem než na Zemi,“ řekl nejvyšší představitel NASA pro komunikaci a navigaci Kevin Coggins. „Dává to smysl, že když letíme na jiné těleso, jako na Měsíc nebo na Mars, tak každé dostane vlastní puls.“

O stanovení lunárního času se v současnosti nesnaží jen NASA. Nový časový systém vyvíjí i Evropská vesmírná agentura.

Nakonec se na hodnotách lunárního času budou muset shodnout jednotlivé země a centralizovaný koordinační orgán, jehož roli v případě zemského času zastává Mezinárodní úřad pro míry a váhy.

Země se budou muset též dohodnout na tom, kde bude nové časové pásmo začínat a kam se bude rozpínat.

USA chtějí CLT zavést včas pro svou plánovanou misi na měsíční povrch Artemis-3, jež by se měla uskutečnit v roce 2026 a jež je první takovou misí od Apolla 17 v roce 1972. 

Za cíl má přistát na jižním pólu měsíce, o němž se vědci domnívají, že v kráterech, kterých se nikdy nedotýká sluneční světlo, skrývá rozsáhlou zásobu vodního ledu.

Lokalizování a řízení mise vyžaduje extrémní preciznost a navigační pochybení v rozmezí nanosekund může loď posunout na špatnou orbitu. Artemis-3 navíc není jedinou plánovanou národní misí na Měsíc a k těm se přidává ještě několik soukromých letů.

Pokud mezi sebou nebudou mít zkoordinovaný čas, mohlo by to vést k potížím s posíláním dat a komunikace mezi plavidly, satelity a Zemí.

Černá díra způsobuje vzdálené galaxii „škytavku“

Věda a školy

Výběr článků

Načítám