Hlavní obsah

Náctiletý Američan loni zastřelil otce a prošlo mu to. Teď je obviněn z ubodání matky

Teenager z amerického státu Florida byl obviněn z toho, že ubodal svou matku. Stalo se tak necelé dva roky poté, co byl tentýž mladík zatčen kvůli zastřelení svého otce. Tehdy však nakonec obviněn nebyl, když úřady nedokázaly vyloučit, že šlo o sebeobranu.

Foto: Profimedia.cz

Grady Judd, šerif floridského okresu Polk

Článek

Sedmnáctiletý Collin Griffith své matce, devětatřicetileté Catherine Griffithové, opakovaně vyhrožoval smrtí a svědci podle vyšetřovatelů také viděli, jak na ni útočí předtím, než byla později nalezena mrtvá. Kriminalisté to označili za „chladnokrevnou vraždu“. „Svědci viděli, jak před obytným přívěsem Collin chytil svou matku za vlasy a odtáhl ji dovnitř,“ řekl stanici ABC místní šerif Grady Judd. K hádce dvojice došlo v neděli ve městě Auburndale.

Griffith následně zavolal na tísňovou linku, že jeho matka „spadla na nůž“ a krvácí z krku. Když policisté dorazili, byl prý mladík zcela klidný. „Znám svoje práva, chci advokáta,“ prohlásil podle vyšetřovatelů.

Jedenáctiletý Američan je obviněn z vraždy své matky. Nechtěla mu koupit brýle pro virtuální realitu

Zahraniční

Uvnitř obytného přívěsu našli kriminalisté zakrvácený nůž se zhruba dvaceticentimetrovou čepelí. Po pondělní pitvě pak patolog konstatoval, že hluboká rána v ženině krku nemohla být způsobená náhodným pádem, jak tvrdil její syn. Collin Griffith tak byl obviněn z vraždy prvního stupně a nyní ve vazbě čeká na soud. Policie už vznesla požadavek, aby byl teenager souzen jako dospělý. „Když se na něj podíváte, vidíte kluka. Já vidím psychopata,“ prohlásil Judd.

Rozesmáté foto krátce před smrtí

Griffith své matce vyhrožoval opakovaně a loni v listopadu byl dokonce zatčen kvůli domácímu násilí, když ji napadl. „V rámci výchovy mu zakázala videohry, takže svou matku zbil. Strhl ji na zem a dupal po ní,“ řekl Judd.

Několik dní před smrtelným pobodáním se mladík se svou matkou znovu pohádal kvůli domácím pracím - tehdy teenager odešel bydlet do obytného přívěsu ke své babičce. Právě tam pro něj později matka přišla a tam také došlo k osudné hádce.

Z příspěvků na sociálních sítích se přitom mohlo zdát, že Catherine Griffithová má se svým synem velmi dobrý vztah. Jen několik dní před svou smrtí zveřejnila společnou fotografii, na níž se oba usmívají, napsal britský deník Daily Mail. „Jako třicátnice jsem dostala některé z nejtěžších životních lekcí, ale přísahám, že můj 39. rok bude rokem, kdy budu žít život naplno,“ napsala v jednom z posledních příspěvků. Podle listu z těchto příspěvků mimo jiné vyplynulo, že matka svému náctiletému synovi jako dárek koupila automobil Volkswagen Jetta.

Před rokem zastřelil otce

Během vyšetřování přitom vyšlo najevo, že už loni v lednu byl Collin Griffith zatčen, když zastřelil svého otce Charlese Griffitha v jejich tehdejším domově v okresu Lincoln ve státě Oklahoma. I tehdy mladík volal na tísňovou linku a tvrdil, že otce dvakrát střelil puškou v sebeobraně, když jej jeho rodič pronásledoval s nožem v ruce. Kauci za něj tehdy údajně zaplatila právě matka.

„Na začátku výslechu požádal o právníka a výslech byl ukončen, takže jedinou verzí událostí, kterou jsme mohli získat, bylo to, co Collin řekl při volání na linku 911, což bylo v souladu s důkazy, které jsme našli na místě,“ řekl tamní prokurátor Adam Panter stanici ABC.

„Nakonec, po vyhodnocení všech důkazů a možných teorií, bylo rozhodnuto, že nemůžeme vyloučit sebeobranu, a v důsledku toho jsme odmítli podat jakékoli formální obvinění,“ dodal s tím, že pokud nyní vyjdou najevo nové skutečnosti, mohli by kriminalisté znovu otevřít i tento případ.

Po zastřelení svého otce v Oklahomě odešel Griffith bydlet ke své matce na Floridu. Podle vyšetřovatelů byl mladík v novém domově pod pravidelným dohledem policejního oddělení, které pracuje s mládeží. Po jeho nynějším obvinění se případem zaobírá několik státních úřadů na Floridě i v Oklahomě. „Moje otázka je, zda jsme mohli udělat ještě něco víc,“ nechal se slyšet šerif Judd.

Devítiletý chlapec v Michiganu zastřelil svou matku

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám