Hlavní obsah

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelen

Butler
Aktualizováno

Donalda Trumpa se na sobotním předvolebním mítinku v Pensylvánii pokusil zastřelit dvacetiletý mladík z Pensylvánie. Republikánský kandidát na prezidenta byl postřelen, kulka mu poranila horní část pravého ucha. Na místě zemřel jeden člověk z publika, další dva lidé utrpěli kritická zranění. Střelce zabily bezpečnostní složky. Úřady oznámily, že incident vyšetřují jako pokus o atentát.

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelen.Video: Reuters

Článek

Federální vyšetřovatelé střelce již předběžně identifikovali. Bylo mu dvacet let a pocházel z Pensylvánie. „FBI identifikovala Thomase Matthewa Crookse (20) z Bethel Parku v Pensylvánii jako subjekt zapojený do pokusu o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa,“ uvedli vyšetřovatelé.

Podle amerického představitele citovaného televizí Sky News v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by střelba měla nějakou spojitost se zahraničním aktérem.

Vůdčí roli při vyšetřování převzal Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který útok označil za pokus o atentát. „Dnes večer došlo k pokusu o atentát na našeho bývalého prezidenta Donalda Trumpa,“ řekl novinářům Kevin Rojek, zvláštní agent FBI. „V současné době nemáme identifikovaný motiv,“ citovala ho NBC News.

Několik výstřelů

Podle svědků bylo na místě slyšet několik výstřelů. Exprezidenta hrozícího pěstí z místa odvezl vůz Tajné služby Spojených států. Na Trumpově pravém uchu a tváři byla vidět krev.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Zraněný Donald Trump hrozí pěstí, když v obklopení tajných agentů opouští pódium

Střelce neutralizovaly bezpečnostní složky a je po smrti, informovala tajná služba. Mluvčí Anthony Guglielmi uvedl, že směrem k pódiu, kde hovořil Donald Trump, bylo vypáleno „několik“ výstřelů.

Na místě činu podle informovaného zdroje, na který se odvolává agentura Reuters, našli policisté automatickou pušku.

„Jeden divák byl zabit, dva diváci byli těžce zraněni, “ řekl Guglielmi. Pachatel podle něj střílel z vyvýšeného místa mimo samotné dějiště mítinku. Podle médií šlo o nedalekou střechu.

Tělo pachatele na střeše

„Americká tajná služba rychle zareagovala ochrannými opatřeními a bývalý prezident je v bezpečí,“ dodal mluvčí.

Donald Trump na své sociální síti Truht Social potvrdil, že byl postřelen. Kulka mu poranila horní část pravého ucha, měl silné krvácení. „Je neuvěřitelné, že se takový čin může stát v USA,“ uvedl.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Trump vyváznul se škrábnutím

Agentury zveřejnily video z okamžiku zásahu. Je na něm vidět, jak se Donald Trump chytne za ucho, když se ozvaly výstřely. Pak na pokyn důstojníků tajné služby padne na zem. Diváci za exprezidentem se také schovají a začnou křičet. Agenti se Trumpa ptají, zda je v pořádku, a vyzývají ho, aby se zvedl.

„Donald Trump byl eskortován z pódia tajnou službou během shromáždění poté, co se v davu ozvaly hlasité zvuky,“ napsala na síti X agentura AP.

Policie poté zábavní park, v němž se akce konala, evakuovala. Na místě zůstaly převržené židle, lokalitu obehnala policie žlutou páskou. Nad dějištěm dramatu přelétával vrtulník, zatímco na zemi operovaly pořádkové složky.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Dějiště mítinku bylo evakuováno

Svědkyně televizi Sky News řekla, že když zazněly výstřely, agenti tajné služby se vrhli na pódium. „Řekli mu vstaňte, zvedli ho a Trump řekl, že si musí obout boty. Neviděli jsme, že by si zul boty, musely se mu zout, když ho shodili na zem. Když vstal, viděla jsem červenou skvrnu od krve. Když ho otočili, viděla jsem krev od horní části ucha až dolů,“ popsala.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump opouští mítink obklopen agenty tajné služby

Další svědek, který se televizi Sky News představil jako Joseph, uvedl, že seděl na tribuně zcela vlevo od pódia, když zaslechl výstřely. O několik metrů dál prý uviděl muže spadnout poté, co byl střelen zezadu do hlavy. „Stál čelem k bývalému prezidentovi, zdá se, že stál v cestě někomu, kdo mířil a střílel na Trumpa,“ popsal tragický okamžik s tím, že mrtvého poté pomáhal odnést.

Podle policejního podplukovníka George Bivense jsou všechny tři oběti střelby, tedy mrtvý i dva těžce zranění, muži. Na otázku, zda oběti seděly blízko u sebe, řekl: „Výstřely byly poněkud rozptýlené, takže nebyly jen na jednom konkrétním místě.“

„Na střeše je chlap s puškou“

Podle médií byl muž s puškou viděn na střeše již pár minut před výstřely. Jeden ze svědků řekl BBC, že střelec vylezl na vrchol budovy a že na něj upozornil policii.

„Všimli jsme si toho chlapíka, který se plazil po střeše budovy vedle nás, 50 stop od nás. Měl pušku, jasně jsme viděli pušku. Ukazovali jsme na něj, policie tam dole běhala. Říkal jsem: ‚Hele, chlape, na střeše je chlap s puškou.‘ Policie nevěděla, co se děje. Říkal jsem si, proč Trump stále mluví, proč ho nestáhli z pódia. A pak zaznělo pět výstřelů,“ uvedl.

Biden: V USA není místo pro tento druh násilí

O střelbě je průběžně informován i prezident Joe Biden, který je Trumpovým demokratickým volebním vyzyvatelem. „Jsem vděčný, když slyším, že je v bezpečí a daří se mu dobře. Modlím se za něj a jeho rodinu a za všechny, kteří byli na shromáždění,“ uvedl Biden na síti X s tím, že čeká na další informace.

Vyjádřil také vděčnost Tajné službě za to, že Trumpa dostala do bezpečí. „V Americe není místo pro tento druh násilí. Musíme se sjednotit jako národ a odsoudit to,“ uvedl.

Policie odnáší střelcovo tělo

Podle médií již prezident Biden s Trumpem telefonicky hovořil, vrátil se z Delaware do Washingtonu.

Podle agentury Reuters zdroj z Bidenovy kampaně uvedl, že kampaň přerušuje komunikaci a pracuje na urychleném stažení televizních šotů.

Trump v kampani pokračuje

Trump hodlá ve svých aktivitách naopak pokračovat. Z prohlášení jeho kampaně a republikánské strany, které citovala televize Sky News, vyplývá, že se hodlá zúčastnit republikánského sjezdu v Milwaukee, který začíná v neděli. Dorazit by tam měl v pondělí. Na sjezdu bude formálně potvrzen jako kandidát republikánské strany na prezidenta v letošních volbách.

Zástupkyně šéfa pro komunikaci Trumpovy kampaně Margo Martinová zveřejnila video, jak exprezident po útoku kráčí po schodech letadla. Předpokládá se, že Trump po odcestování z Pensylvánie přistál v New Jersey.

Úřady v New Yorku mezitím uvedly, že zvyšují přítomnost ozbrojených složek po celém městě, zejména v okolí Trump Tower, kde postřelený prezidentský kandidát žije. Starosta New Yorku Eric Adams řekl, že se tak děje z „opatrnosti“.

Foto: David Dee Delgado, Reuters

Trump Tower v New Yorku střeží policie

Fico se omluvil médiím a opozici, že přežil

Evropa

Výběr článků

Načítám