Hlavní obsah

„Na střeše je chlap s puškou.“ Svědek tvrdí, že policii na střelce upozorňoval přes tři minuty

Butler

Pokus o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na předvolebním shromáždění v Pensylvánii upozornil na zjevnou bezpečnostní chybu, kterou někteří lidé neváhají nazvat „naprostým selháním“.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Policejní odstřelovači při zásahu proti atentátníkovi

Článek

Trump Tajné službě (USSS), která je odpovědná za bezpečnost současných i bývalých čelných představitelů USA, poděkoval za „rychlou reakci“ jejích agentů. Vyvstává ale otázka, jak je možné, že se atentátník dostal s puškou na střechu budovy, z níž poté střílel.

Kevin Rojek, který vede pobočku Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v Pittsburghu, označil podle televize NBC za „překvapivé“, že někdo dokázal najít místo, odkud bylo možné zasáhnout chráněnou osobu.

Rojek nicméně požádal o trpělivost s tím, že odpovědi na tyto otázky budou vyšetřovatelé hledat „dny, týdny a měsíce“. „Je to překvapivé, ale znovu opakuji: všechny podrobnosti vyjdou najevo později při vyšetřování,“ zdůraznil.

Střelec na Trumpa: Dvacetiletý republikán z Pensylvánie

Amerika

Podplukovník pensylvánské státní policie George Bivens připustil, že střecha, z níž muž vedl palbu, nebyla zajištěna. „Chápu to tak, že to bylo mimo perimetr,“ řekl v odpovědi na otázku, zda bylo místo vzdálené asi 135 metrů od Trumpova řečnického pultu nějak zabezpečené.

Tajná služba měla podle Bivense „obtížný úkol“, aby zajistila celé místo shromáždění proti všem hrozbám. „Je neuvěřitelně obtížné zabezpečit místo otevřené pro veřejnost proti jakékoli možné hrozbě a ze strany velmi odhodlaného útočníka,“ dodal Bivens novinářům. „Je to obrovská výzva,“ dodal.

Měl pušku, jasně jsme ji viděli

Podle svědka Grega Smitha, kterého citoval server BBC, byl střelec s puškou viděn na střeše už několik minut před výstřely. Sám na to upozorňoval policii.

„Všimli jsme si toho chlápka, jak se plazil po střeše budovy vedle nás, asi 15 metrů od nás. Měl pušku, jasně jsme ji viděli,“ uvedl Smith. „Ukazovali jsme na něj, zatímco dole pobíhala policie,“ dodal.

Smith se podle svých slov snažil „tři až čtyři minuty“ na střelce upozornit. „Říkal jsem (policistům): ‚Hele, chlapi, na střeše je chlap s puškou,‘“ uvedl svědek. Policie podle něj ale nevěděla, co se děje. Zřejmě střelce neviděli kvůli sklonu střechy, myslí si svědek.

„Proč tady na všech těch střechách nebyla tajná služba? Není to velké místo. Je to stoprocentní selhání zabezpečení,“ řekl dále Smith.

„Říkal jsem si, proč Trump pořád mluví, proč ho ještě nestáhli z pódia. A pak zaznělo pět výstřelů,“ vylíčil situaci.

„Americký lid si zaslouží znát pravdu“

Později viděl, jak agenti atentátníka zastřelili. „Vylezli na střechu, namířili na něj zbraně, vystřelili a ujistili se, že je mrtvý. Byl mrtvý a bylo po všem,“ dodal Smith.

Předseda Sněmovny reprezentantů USA Mike Johnson slíbil, že parlament provede důkladné vyšetřování. „Americký lid si zaslouží znát pravdu,“ zdůraznil na síti X.

Ředitelka USSS Kimberly Cheatleová i šéfové dalších tajných služeb podle Johnsona ujistili, že se dostaví na slyšení vyšetřovacího výboru sněmovny „co nejdříve“.

Atentát na Donalda Trumpa. Na mítinku byl postřelen

Amerika

Výběr článků

Načítám