Hlavní obsah

Na Floridě sčítají oběti hurikánu Milton, Biden tepal Trumpa za dezinformace

Aktualizováno

Nejméně 16 lidí zemřelo v důsledku řádění hurikánu Milton na Floridě, vyplývá z aktualizované bilance, kterou zveřejnila stanice CBS s odvoláním na tamní úřady. Jejich počet zřejmě není konečný.

Dron zdokumentoval zkázu po hurikánu Milton ve Venice na FloriděVideo: Reuters

Článek

Zhruba tři miliony domácností a firem zůstaly v důsledku bouře bez proudu. Podle guvernéra Rona DeSantise se navíc v nadcházejících dnech očekávají další záplavy.

Americký prezident Joe Biden mezitím ve čtvrtek kritizoval svého předchůdce v úřadu a současného republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa za „bezohledné, nezodpovědné a neúnavné dezinformace a naprosté lži, které neustávají“.

Nebudeme zachraňovat, ale jen sbírat mrtvoly, varovala šéfka policistů ve floridském městě po úderu hurikánu Milton

Amerika

Mezi tvrzení, jež Bidenova administrativa dementuje a kritizuje, patří, že finanční prostředky federální vlády jsou využívány pro nelegální migranty a že pomoc Američanům po hurikánech je omezena na 750 dolarů (přibližně 17 400 Kč). Podle Bidena se tato částka týká jen okamžité peněžité pomoci na pokrytí akutních potřeb.

„Trump a všichni ti ostatní lidé vědí, že je to lež, když naznačují, že to je vše, co (postižení hurikánem) dostanou,“ ohradil se Biden.

Milton udeřil ve středu večer u města Sarasota a během několika hodin prošel Floridou ze západu na východ, poté území jihovýchodního státu opustil a zamířil nad oceán. Když bouře dorazila nad pevninu, měla sílu hurikánu třetí kategorie z pětistupňové škály, při odchodu byla na prvním stupni.

Předchozí hurikán zabil přes 200 lidí

Rozsáhlou bouři provázely extrémní jevy na několika úrovních. Přívaly deště podle deníku The New York Times (NYT) dosáhly až 450 milimetrů, zatímco maximální rychlost větru na pevnině přesahovala 160 kilometrů v hodině. V okolí hurikánů se často tvoří tornáda a Milton jich podle předběžných údajů přinesl desítky.

Milton byl už pátým hurikánem, který letos udeřil na pevninu v USA. To je podle CNN více než v letech 2021 až 2023 dohromady. Byl to zároveň druhý zásah Floridy hurikánem během pouhých 12 dní, když hurikán Helene do státu dorazil 26. září, než se přehnal dál směrem přes Georgii a Severní Karolínu. Řádění živlu tehdy v šesti amerických státech zabilo nejméně 227 lidí.

FOTO: Hurikán Milton decimuje Floridu

Amerika

Výběr článků

Načítám