Hlavní obsah

Na dně Atlantiku našli vrak francouzské lodi, která se potopila v roce 1856

Skupina zaměřující se na hledání vraků lodí D/V Tenacious objevila asi 320 kilometrů od města New Bedford v americkém státě Massachusetts po více než 160 letech vrak francouzského parníku Le Lyonnais, který se v roce 1856 potopil po srážce s americkou plachetnicí Adriatic. Na palubě tehdy bylo 132 osob, 116 z nich zemřelo. Informuje o tom americká televize CBS News.

Foto: Profimedia.cz

Potápěč, který koncem srpna nalezl část trosek a jenž následně pomohl určit přesnou polohu vraku lodi.

Článek

Ještě předtím, než se D/V Tenacious k lodi potopil, nejprve určil v letech 2022 a 2023 několik potenciálních míst, kde by se mohl nacházet. Letos se skupina do míst potopila.

Potápěči si původně mysleli, že se loď potopila jihovýchodně od Nantucket Shoals, v oblasti Atlantského oceánu, která je proslulá mělkými vodami. Nakonec se ale vrak našel asi 320 kilometrů od města New Bedford v americkém státě Massachusetts.

Že se skutečně jedná o francouzskou loď, pomohlo potápěčskému týmu určit několik charakteristických znaků: nález parního stroje a systému plachet lodi, desky trupu a lodního šroubu, píše CBS News.

Ve vraku lodi našli šampaňské z 19. století

Koktejl

Potápěčka Jennifer Sellittiová, která o potopení lodi napsala knihu, uvedla, že vrak je „velmi zabořený“ v písku a místo, kde se nachází, je „hluboko, v místě se špatnou viditelností“.

Společnost D/V Tenacious neupřesnila přesnou polohu vraku. Neuvedla ani, jak hluboko pod vodou se pozůstatky lodi nacházejí. Tým se plánuje na místo vrátit, aby dále katalogizoval tamní artefakty.

Francouzská loď Le Lyonnais byla postavena v Anglii v roce 1855. Při své poslední cestě ze Spojených států do Francie narazila 2. listopadu 1856 do americké plachetnice Adriatic, která po incidentu nezastavila a zamířila do přístavu, do kterého s menšími škodami dorazila po dvou dnech.

Le Lyonnais ovšem utrpěla značné škody trupu. Posádka se díry pokusila opravit, loď pokračovala v plavbě, přičemž nabírala vodu a tři dny po srážce, 5. listopadu, se potopila.

Na palubě bylo v té době 132 lidí, 116 z nich zemřelo.

Titanic chátrá rychleji, z vraku odpadl kus ikonického zábradlí

Koktejl

Výběr článků

Načítám