Hlavní obsah

My válku nechceme, sestřelovat ruské drony z Polska nepřichází v úvahu, tvrdí USA

Aktualizováno

Spojené státy americké nebudou sestřelovat ruské drony z Polska nebo Rumunska nad ukrajinským územím, neboť by to znamenalo přímé zapojení do války. Na dotaz novinářů, zda by se nejednalo o stejnou pomoc, jakou USA poskytují Izraeli, to sdělila Sabrina Singhová, tisková mluvčí Pentagonu.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová

Článek

„Mluvíme o dvou odlišných konfliktech. Prezident (Joe Biden) už na začátku ruské agrese na Ukrajině nařídil Pentagonu, aby poskytl Ukrajině to, co potřebuje na bojišti. V nasazení těchto prostředků je velmi úspěšná, ať už jde o použití protivzdušné obrany, nebo o použití jiného vybavení,“ prohlásila Singhová podle přepisu tiskové konference dostupného na webu Pentagonu.

Jaderný analytik varuje: Putin to myslí vážně a má skoro dva tisíce atomovek

Evropa

„Právě teď máme pocit, že se Ukrajina úspěšně brání proti ruským úderům na svá města, obyvatelstvo nebo infrastrukturu. A my se budeme i nadále snažit, aby (Ukrajinci) měli takovou podporu, kterou k tomu potřebují,“ dodala.

Singhová tak reagovala na dotaz, zda by USA nemohly Ukrajině poskytnout takovou pomoc, jakou Američané poskytují Izraeli při sestřelování íránských raket či dronů. Takovou pomoc Washington poskytl opakovaně, Írán totiž na Tel Aviv neútočil v letošním roce poprvé.

Pomoc Západu Izraeli při vzdušných útocích zmiňoval i ukrajinský prezident v souvislosti s žádostí Ukrajiny o změnu postoje západních spojenců k ochraně ukrajinského nebe.

„Vidíme zejména, jak se na Blízkém východě daří chránit životy lidí díky jednotě spojenců. Společné sestřelování íránských střel se nijak neliší od sestřelování ruských raket a od sestřelování íránských šáhidů, které spojují ruský a íránský režim,“ uvedl Zelenskyj.

Ruská federace používá ve velkém proti Ukrajině íránské drony Šáhid, které občas zavítají na území nebo do vzdušného prostoru členských zemí NATO. Několikrát se tak stalo v Rumunsku, ruský dron se ovšem dostal i na území Polska nebo Lotyšska, kde se vůbec poprvé od začátku konfliktu zřítil zkraje září.

K sestřelování dronů kromě Ukrajiny opakovaně vyzývá právě Polsko, které o této možnosti hovoří i s dalšími členskými státy NATO, většina z nich je ovšem zdrženlivá. Prozatím žádná země ruský dron ve svém vzdušném prostoru nesestřelila.

Nasazením jaderných zbraní vyhrožuje už i Kim Čong-un

Svět

Výběr článků

Načítám