Hlavní obsah

Musk významně přispěl na Trumpovu kampaň, píše Bloomberg

Nejbohatší člověk planety a technologický vizionář Elon Musk významně podpořil bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa v jeho boji o prezidentskou funkci. Údajně daroval velkou finanční částku lobbistické skupině, která usiluje o Trumpovo znovuzvolení.

Foto: Reuters

Elon Musk

Článek

Informaci přinesla agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenované „zasvěcené osoby“. Jakou částkou Musk skupině America PAC přispěl, není jasné. Jde prý ale o „významnou sumu“.

Jasněji by mohlo být v pondělí, kdy skupina musí zveřejnit seznam svých dárců. America PAC může získávat neomezené dary na různé politické aktivity včetně volebních, není ale pod kontrolou kandidátů během kampaní.

Dar je zajímavý mimo jiné proto, že Musk před čtyřmi lety podle svých slov volil nynějšího prezidenta Joea Bidena. Tomu ale teď vyčítá, že může za „záplavu ilegálních migrantů“ mířících do USA. Bidenovy demokraty pak viní, že se stali „stranou rozdělení a nenávisti“.

Trump se už v březnu setkal s Muskem i dalšími bohatými byznysmeny. Musk poté prohlásil, že neposkytne peníze žádnému z kandidátů na prezidenta.

V květnu Musk také popřel zprávy médií, že měl vést diskuse o svém možném působení v poradenském týmu Trumpa po jeho případném volebním vítězství. Spekulace se točily kolem možného speciálního úkolu zajistit hranice proti migrantům.

Na síť X se vracejí inzerenti. Musk ale ještě nemá vyhráno

Internet a PC

Zpráva o údajném Muskově daru ve prospěch znovuzvolení Trumpa se objevila ve chvíli, kdy naopak Biden podporu dárců ztrácí kvůli opakovaným přešlapům svědčícím o jeho nedobré zdravotní kondici.

Podle deníku The New York Times dva nejmenovaní sponzoři zmrazili své dary v celkové výši zhruba 90 milionů dolarů (přes dvě miliardy Kč) pro Demokratickou stranu, jestliže Biden bude trvat na své kandidatuře. Už minulý týden se objevily zprávy, že bohatá dědička společnosti Walta Disneye odepřela svou finanční podporu do doby, než se Biden z volebního klání stáhne.

Musk, jehož jmění se odhaduje na 260 miliard dolarů (přes šest bilionů Kč), vede aktuálně spor s Evropskou komisí (EK), která miliardáře a jeho sociální síť X viní z porušování pravidel Evropské unie (EU) o digitálním obsahu.

EK v pátek Muskovi pohrozila pokutou, jestliže se její předběžné závěry potvrdí. Společnost X nařčení odmítla a Musk později uvedl, že mu EK nabídla „nezákonnou tajnou dohodu“, že když bude potichu cenzurovat obsah, pokutě se vyhne.

Biden omylem označil Zelenského za Putina

Amerika

Výběr článků

Načítám