Hlavní obsah

Letadlo se vrátilo do Salt Lake City, cestující krváceli z uší a nosu

Letadlo americké společnosti Delta Air Lines se v neděli muselo vrátit na výchozí letiště do Salt Lake City ve státě Utah poté, co někteří cestující začali kvůli problémům s tlakem paluby krvácet z uší a nosu. Pokles tlaku byl prý výrazný a projevil se krátce po startu.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Letadla společnosti Delta Airlines na letišti v Salt Lake City

Článek

Cestující Jaci Purserová potvrdila, že měla pocit, jako by ji někdo bodal do ucha. „Slyšela jsem syčení a pak to začalo bublat. Bylo to v pravém uchu. Když jsem se jej dotkla, zjistila jsem, že mi z něj teče krev,“ řekla televizi CNN. Letadlo typu Boeing 737-900 původně směřovalo do Portlandu v Oregonu.

Podobné problémy viděla i u dalších pasažérů. „Strašně nás bolely uši. Všichni kolem nás se za ně chytali. Tekla jim krev, z uší i nosu,“ dodala Purserová, která cestovala služebně.

Po nouzovém přistání jí zdravotníci diagnostikovali prasklý bubínek a musela do nemocnice. „Všechno mi teď zní, jako bych byla pod vodou. Slyším teď velmi špatně,“ dodala pasažérka, které lékaři naordinovali antibiotické kapky a nosní sprej k prevenci infekce.

Podobně situaci popsala další cestující Caryn Allenová. „Viděla jsem manžela, jak měl obě ruce na uších a trochu se nakláněl dopředu,“ řekla televizi KSL TV.

„Pak jsem se podívala do řady za mnou na druhé straně uličky. Seděl tam pán, který měl krvavý nos a lidé se mu snažili pomoci,“ uvedla Allenová.

Indické letadlo nouzově přistálo v Turecku kvůli varování na toaletním papíře

Koktejl

Z výpovědí cestujících dále vyplynulo, že piloti se snažili nejprve řešit problém ve vzduchu. Snížili letovou hladinu a chvíli kroužili nad Velkým solným jezerem, aniž by ale cestujícím něco sdělovali. „Nakonec nám oznámili, že se vracíme na letiště, ale stále neřekli proč,“ řekl Allenová.

Podle pilotky ve výslužbě Valerie Walkerové se posádka vždy snaží řešit potíže ještě ve vzduchu. „Až když existuje podezření na bezpečnostní problém, pak jdeme na nejbližší letiště, kde to můžeme opravit,“ řekla Walkerová.

Po nouzovém přistání čekaly cestující na letišti záchranné týmy, které všem potřebným poskytly první pomoc. Letecká společnost nabídla, že jim uhradí cestu do zdravotnických zařízení. Ošetření vyžadovalo asi deset lidí.

„Upřímně se našim zákazníkům omlouváme. Posádka dodržela bezpečnostní postupy pro návrat do Salt Lake City, kde naši pracovníci poskytli cestujícím potřebnou asistenci,“ uvedl mluvčí Delta Air Lines.

Dopravce zajistil pasažérům náhradní spoj do Portlandu ve státě Oregon, kam letadlo původně směřovalo. Poškozený stroj technici opravili tak, že se už následující den mohl vrátit do provozu.

Letadlo Wizz Air přistálo kvůli dýmu v kabině pro cestující. Posádce bylo zle

Evropa

Výběr článků

Načítám